Orban Đukanoviću: Ako EU ozbiljno razmišlja o budućnosti, mora integrisati čitav kontinent do Grčke

"Mi mislimo da našem regionu treba iskustvo života u evropskom sistemu vrijednosti, koje je iskusila i vaša zemlja", poručio je Đukanović

13114 pregleda 14 komentar(a)
Đukanović i Orban, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović i Orban, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Ako Evropska unija (EU) ozbiljno razmišlja o budućnosti, mora integrisati čitav kontinent do Grčke, što je strateško uvjerenje Mađarske. Uvijek ćemo biti na vašoj strani, saopštio je premijer Mađarske Viktor Orban, na sastanku sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore je saopšteno da se Đukanović danas sastao sa Orbanom.

"Orban je zahvalio za posjetu, kako je kazao, dugogodišnjeg prijatelja i predsjednika prijateljske države Crne Gore. On je naglasio da je za Mađarsku prijateljstvo sa Crnom Gorom kontinuirano i na dobro obje države", navodi se u saopštenju.

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore su dodali da je Đukanović na interesovanje Orbana, predstavio aktuelnu unutrašnjo-političku situaciju u Crnoj Gori, ističući da vjeruje da će Crna Gora iz iskustva kohabitacije izaći bogatija za viši nivo demokratske kulture i ostati čvrsto na strateškom evropspkom i evro-atlanstkom kolosjeku.

"On je iskazao zahvalnost Mađarskoj na pomoći pruženoj tokom pandemije uz očekivanje da će se po normalizaciji prilika dinamizirati već veoma dobra ekonomska i investiciona saradnja dvije države na temeljima odličnih iskustava sa investitorima iz te zemlje. Uz zahvalnost za pažnju Mađarske i premijera Orbana lično koju posvećuju evropskom putu Crne Gore i regiona, ponovio je da otvorenih očiju gledamo na sve što se događa u Evropi, ali i da čvrsto vjerujemo da je integracija za zemlje ZB najbolji mogući izbor", piše u saopštenju.

"Mi mislimo da našem regionu treba iskustvo života u evropskom sistemu vrijednosti, koje je iskusila i vaša zemlja", poručio je Đukanović.

U saopštenju piše i da je Orban zahvalio Đukanoviću za informacije o Crnoj Gori i predstavio aktuelne prilike u Mađarskoj u kontekstu pandemije, na planu ekonomije i u susret parlamentarnim izborima naredne godine.

"Pozdravio je kvalitet bilateralnih odnosa dvije države posebno u ekonomiji koji su utemeljeni na povjerenju i otvorenosti", naveli su iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

"Dobra iskustva mađarskih investitora biće podsticaj za buduća partnerstva", kazao je Orban.

Đukanović i Kover
Đukanović i Koverfoto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Đukanović se, kako je saopšteno iz njegove Službe za informisanje sastao i sa predsjednikom Parlamenta Mađarske Laslom Koverom.

"Čast mi je da se sretnem sa političarem koji ima 30-o godišnju karijeru i predstavlja markantnu ličnost političkog života Zapadnog Balkana", rekao je Kover.

U saopštenju piše i da su na sastanku razmijenjena mišljenja o ekonomskoj i evropskoj perspektivi regiona, kao i mogućnostima za jačanje saradnje parlamenata, uz ocjenu da je nedavno lansirana Konferencija o budućnosti Evrope prilika za intenziviranje parlamentarnih kontakata.

Bonus video: