HGI da plati skoro 50.000 eura

Opština Tivat pokušava da riješi dugogodišnje probleme sa korisnicima opštinskih prostora

8992 pregleda 4 komentar(a)
Prostorije HGI u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Prostorije HGI u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Administracija gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića pokrenula je niz aktivnosti na rješavanju dugogodišnjih problema koje lokalna uprava ima sa nekoliko nesavjesnih korisnika njenih poslovnih prostora.

Tako je Opština uspjela da naplati sva dugovanja zaključno sa 31. januarom 2017. koje je prema njoj imala firma “Azalea” koja koristi dva velika opštinska poslovna prostora u Njegoševoj ulici, a uskoro slijedi i prinudno iseljenje te firme iz tih opštinskih nekretnina.

“Upravni postupak za iseljenje preduzeća ‘Azalea’ pravosnažno je okončan i predat javnom izvršitelju na dalji postupak. Po raspoloživim informacijama, zadnji rok za dobrovoljno iseljenje je 28. maj. Ukoliko se dobrovoljno iseljenje ne desi, izvršitelj će pristupiti prinudnom iseljenju”, rečeno je “Vijestima” u kabinetu tivatskog gradonačelnika.

Sva dugovanja ‘Azalee’ po osnovu zakupa prostora zaključno sa 31. decembrom 2017. godine su izmirena u toku 2020. (2.550 eura) i 2021. (800 eura), ali to ne znači da su izmirena i sva potraživanja lokalne uprave od te firme. Bivša DPS-SD-HGI lokalna vlast, nakon 31. decembra 2017. nije zaključivala nove ugovore o zakupu poslovnog prostora sa “Azaleom”, ali ih je ta firma nastavila koristiti, iako se cijena zakupa opštinskioh poslovnih prostora u međuvremenu promijenila, shodno novoj odluci kojom se uređuje ta oblast. Stoga će aktuelna gradska uprava morati da preduzme dodatne mjere da od te firme naplati korišćenje opštinskih poslovnih prostora i u protekle tri i po godine.

Jedan od najvećih dužnika za neplaćenu zakupninu poslovnog prostora je Hrvatska građanska inicijativa koja već godinama koristi opštinske prostorije u prizemlju stambene zgrade u Ulici Luke Tomanovića. Stranka na čijem je čelu Adrijan Vuksanović do sada nije plaćala te prostorije pozivajući se na svoj parlamentarni status u državnoj Skupštini i time obavezu Uprave za imovinu Crne Gore da joj plaća poslovni prostor za stranačku centralu. HGI je na izborima 30. avgusta prošle godine izgubio taj status, pa je time i prestala takva obaveza državne Uprave za imovinu, a koju ona, inače, godinama prije toga nije izmirivala prema vlasniku prostorija koje je HGI koristila za svoju stranačku centralu - Opštini Tivat.

“Pokrenuti su razgovori sa HGI oko rješavanja ovog pitanja, i lokalna uprava ima uvjeravanja da će dug po ovom osnovu biti izmiren. Zaključno sa 31. 12. 2017. godine dugovanje HGI po tom osnovu iznosi 42.493 eura. Takođe, ugovori o zakupu nakon ovog datuma nisu zaključivani, a cijena zakupa se promijenila shodno novoj odluci kojom se uređuje ova oblast”, kazali su “Vijestima” u lokalnoj upravi.

Predstavnici Opštine održali su i sastanak sa čelnicima Fakulteta za mediteranske studije (FMS), koji je smješten u staroj zgradi opštine u Ulici Luke Tomanovića, jer lokalna uprava, koja je suosnivač i suvlasnik ove privatne visokoškolske ustanove, godinama unazad ne bilježi prihode po tom osnovu“ iako FMS koristi veći dio stare optinske zgrade.

“Radi se na usaglašavanju ugovora kojim će biti definisani međusobni odnosi i obaveze. Nova administracija grada pred sobom ima odgovoran i kompleksan zadatak uspostavljanja domaćinskog odnosa prema svemu što je imovina Opštine“, poručili su iz Komnenovićevog kabineta.

Ukupno zaduženje koje je Sekretarijat za finansije i lokalne prihode Opšine prošle godine dostavio korisnicima opštinskih poslovnih prostora iznosilo je 122.758 eura. Na ime zakupnine za tu godinu i dugova za ranije godine, lani je prihodovano nešto preko 117 hiljada eura. Valja napomenuti da je lani zakupnina opštinskih poslovnih prostora za njihove korisnike umanjena 50 odsto u odnosu na redovne cijene, što je bila jedna od mjera pomoći lokalnoj privredi za prevazilaženje ekonomskih posljedica od pandemije koronavirusa.

Bonus video: