Pavićević: Bivša nikšićka uprava ostavila pustoš, deponija Mislov do gorjela, a građani nijesu znali šta udišu

"Napominjem i to da se na deponiji, u potpuno nehigijenskim uslovima, radi na selektovanju različitih vrsta odpada, a mi smo danas u Nikšiću najrizičnija grupa za kancerogena oboljenja, izazvana udisanjem štetnih materija od sagorjelog medicinskog, komunalnog, klaničnog i čvrstog industrijskog otpada"

6309 pregleda 58 reakcija 8 komentar(a)
Pavićević, Foto: Građanski pokret URA
Pavićević, Foto: Građanski pokret URA

Još jedan dokaz da je bivša lokalna samouprava Opštine Nikšić radila isključivo za svoj lični interes, ostavljajući pustoš i nagomilane probleme, predstavlja i situacija sa deponijom Mislov do, koja danas u Nikšiću gori, a našem zdravlju nanosi štetu, saopštio je danas sekretar nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA Mirko Pavićević.

Kako je kazao, prije otprilike pola godine dogodila se ista situacija, ali sa većim posljedicama.

"Deponija Mislov do je gorjela par mjeseci, a građani Nikšića nijesu znali šta udišu i koliko štetnih čestica i otrova ima u našem vazduhu. Napominjem da smo i 2016. godine govorili da odvoz smeća na deponiju mora da stane, jer je već prenatrapana. Nakon oslobođenja tužilaštva Crne Gore, novi tužioci u slučaju odlaganja otpada na deponiji Mislov do imaće mnogo posla", navodi Pavićević.

Kako ističe, Nikšićanke i Nikšićani moraju da saznaju zbog čijih ličnih intresa se godinama unazad otpad odvozi na deponiju koja, pritom, nije sanitarna, a nema ni minimum mogućnosti korišćenja.

"Napominjem i to da se na deponiji, u potpuno nehigijenskim uslovima, radi na selektovanju različitih vrsta odpada, a mi smo danas u Nikšiću najrizičnija grupa za kancerogena oboljenja, izazvana udisanjem štetnih materija od sagorjelog medicinskog, komunalnog, klaničnog i čvrstog industrijskog otpada. Odgovorni će morati da objasne kako to da je neko uspio da kupi zemlju deponije Mislov do, te kako i kome se uplaćuje do 15 hiljada eura mjesečno za odlaganje otpada sa teritorije opštine. Nevjerovatna je činjenica da je iko ikada želio da kupi deponiju, a da nije imao dogovor sa Grbovićem, Simovićem, Đukanovićima. Pitanje je samo za koji tal su to uradili", kazao je još Pavićević.

Prema njegovim riječima, Građanski pokret URA će u narednom periodu raditi na realizaciji projekta reciklažnog centra, koji je ta partija predstavila još tokom kampanje za lokalne izbore u Nikšiću u martu.

"Riječ je o projektu koji će nam riješiti problem deponije Mislov do, ali i problem odlaganja otpada na našoj teritoriji. Reciklažni centar imaće mogućnost obrade do 100 tona otpada dnevno, a podsjećam da je oko 50 tona proizvod otpada na dnevnom nivou u našem gradu", objašnjava Pavićević.

On je kolegama iz sadašnje opozicije u Nikšiću poručio da će morati da pronađu u svojim redovima odgovorne za kršenje zakona.

"Kolegama iz opozicije u Nikšiću poručujem da se njihov patriotizam i ljubav prema našem gradu ogledaju u svemu što su u njemu uništili, a za što će odgovarati pred nadležnim organima Crne Gore", zaključio je sekretar nikšićkog odbora URE.

Bonus video: