DPS: Parlamentarna većina i po cijenu zaustavljanja evropskog puta, želi partijsku kontrolu nad tužilaštvom

"Parlamentarnu većinu ni kršenje Ustava naše države, ni mišljenje Venecijanske komisije (VK), ni preporuke evropskih partnera, ne mogu spriječiti u naumu da nezavisnu granu vlasti, odnosno tužilaštvo, stavi pod partijsku kontrolu", ističe se u saopštenju DPS

9876 pregleda 58 reakcija 58 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Parlamentarna većina i po cijenu zaustavljanja evropskog puta, želi partijsku kontrolu nad tužilaštvom, saopšteno je danas iz Demokratske partije socijalista (DPS).

"Parlamentarnu većinu ni kršenje Ustava naše države, ni mišljenje Venecijanske komisije (VK), ni preporuke evropskih partnera, ne mogu spriječiti u naumu da nezavisnu granu vlasti, odnosno tužilaštvo, stavi pod partijsku kontrolu", ističe se u saopštenju DPS.

Iz te partije su dodali da je to nezapamćen potez u jednoj zemlji koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), i poručuju da će izazvati nesagledive posljedice.

"Ovo urušavanje institucija i pokušaj instaliranja partijskih poslušnika, ne tiče se borbe protiv kriminala već je to puka instrumentalizacija tužilaštva i urušavanje institucija, koje nosi rizik zaustavljanja našeg daljeg evropskog puta i poništavanje učinaka koje smo postizali svih ovih godina. Mi smo ponudili izbor vrhovnog državnog tužioca (VDT), uglednih pravnika iz Sudskog savjeta i sudije Ustavnog suda. Odbijanjem te naše jasne ponude da se ishitreno i na silu ne usvajaju izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu, i da se uz dodatan vremenski okvir obave konsultacije i dogovori oko pitanja izbora čelnih ljudi u pravosuđu, tužilaca, uglednih pravnika u Sudskom savjetu, parlamentarna većina je pokazala da nije za dijalog, što nas dodatno uvjerava i da je ucijenjena od strane djela partija koje podržavaju Vladu", rekli su iz DPS.

Oni su poručili i da je "žalosna nada vlasti koja je pet mjeseci provela u skandalima, raspravama, gafovima i svađama da će im teledirigovano tužilaštvo i spektakularna hapšenja političkih neistomišljenika pomoći da poprave sliku o svojoj nesposobnosti".

"Tu lijeka nema", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: