Jeronim Krivokapiću: Crna Gora se sa pravom priprema da bude član EU

Jeronim je kazao da je u Grčkoj na djelu sjajna saradnja države i crkve i da je pri tom Grčka član Evropske unije (EU) i da ga raduje što i Crna Gora ide tim putem

18209 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Krivokapić i Jeronim, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić i Jeronim, Foto: Vlada Crne Gore

Vaša zemlja dala je ovom svijetu velike i značajne ličnosti, kako kroz istoriju tako i u današnjim vremenima, ličnosti koje su oživljavale, njegovale i čuvale pravoslavnu tradiciju, poručio je arhiepiskop Atine i cijele Grčke, Jeronim na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da se Krivokapić sastao danas u Atini sa Jeronimom.

"Želim da izrazim posebna osjećanja i bratsku ljubav koju grčki narod gaji prema vama i vašoj zemlji", istakao je Jeronim.

On je rekao i da je Crna Gora prelijepa zemlja i da je posebno radostan što je Krivokapić danas u Atini.

Zdravko Krivokapić, Arhiepiskop Jeronim
foto: Vlada Crne Gore

On je kazao i da je u Grčkoj na djelu sjajna saradnja države i crkve i da je pri tom Grčka član Evropske unije (EU) i da ga raduje što i Crna Gora ide tim putem.

"Crna Gora se sa pravom priprema da bude član EU i da se na takav način dinamično okrene ka budućnosti. Želim vam iz dubine svoga bića da uspješno obavite sve što ste planirali, da ostvarite značajan progres Vašem narodu i Vašoj državi. Smatram da sve što smo do sada pomenuli ima svoj pozitivan značaj i osnažuje naše odnose, odnose svih većinski pravoslavnih zemalja i da će pomoći u opštoj kolegijalnsoti i bratskoj ljubavi" naglasio je Jeronim.

U saopštenju Vlade se navodi da je "Krivokapić podsjetio Jeronima da veliki dio građana Crne Gore danas proslavlja veliki praznik, Svetog Vasilija Ostroškog i da je srećan što tu radost danas dijeli i sa njim kao predstojateljem Grčke pravoslavne crkve".

Iz Vlade su rekli i da je Krivokapić informisao Jeronima o statusu vjerskih zajednica u Crnoj Gori-

"Vlada Crne Gore opredijeljena je da ostane garant poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, među kojima i prava na slobodu vjeroispovijesti. Skupština Crne Gore je u januaru ove godine usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja o pravnom položaju vjerskih zajednica, kojim je unapređena pravna sigurnost, uvažavajući pravni i istorijski kontinuitet tradicionalnih vjerskih zajednica u Crnoj Gori. Cilj Vlade kojom predsjedavam jeste da eliminiše negativnu praksu diskriminacije i nejednakosti, te da promoviše slobodu i suštinsku jednakost vjerskih zajednica u njihovom djelovanju. Vlada Crne Gore će uskoro potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kao najbrojnijom vjerskom zajednicom u Crnoj Gori", kazao je Krivokapić.

Iz Vlade su rekli da su sastanku Krivokapića i Jeronima prisustvovali i ministar ekonomskog razvoja i turizma Jakov Milatović i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Bonus video: