Usvojene izmjene Zakona o državnom tužilaštvu

Za zakon je glasao 41 poslanik parlamentarne većine, dok opozicija nije prisustvovala glasanju

90031 pregleda 2953 reakcija 222 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore

Poslanici vladajuće većine usvojili su danas izmjene Zakona o državnom tužilaštvu.

Za zakon je glasao 41 poslanik parlamentarne većine, dok opozicija nije prisustvovala glasanju.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i većina njihovih ranijih koalicionih partnera sinoć su napustili raspravu nezadovoljni što usvajanje izmjena Zakona nije odloženo.

DPS je tražio da se u narednih 20 dana otvori razgovori o imenovanju čelnih ljudi u pravosuđu, ako parlamentarna većina ne bude glasala o Predlogu izmjena zakona o državnom tužilaštvu.

Izmjenama Zakona je, između ostalog, predloženo da članovima sadašnjeg Tužilačkog savjeta prestaje mandat proglašenjem novog Tužilačkog savjeta (TS).

Novi TS bi odmah odredio i novog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Mandat članovima TS iz redova uglednih pravnika traje do 22. januara naredne godine. Izmjenama je predviđeno da se za vršioca dužnosti (v.d.) VDT-a mogu birati i iskusni pravnici van tužilaštva.

Na Zakon su podnijeta 24 amandmana, od kojih su četiri amandmana Odbora za politički sistem postali sastavni dio Zakona, kao i pet amandmana Miloša Konatara (Crno na bijelo).

Poslanik Branko Radulović (PzP) povukao je svoje amandmane.

"Možda sam čovjek koji ide ispred i shvate me neki kasnije, neki zaborave, ali to nije važno, važno je da ostane Crna Gora“, poručio je Radulović i dodao da ima mnogo opstrukcija u "crnoj kutiji" tužilaštva i da refomrmna mora bidi urađena na demokratski način.

Parlamentarna većina je u aprilu predložila nove izmjene Zakona, nakon što prehodne, kao ni Predlog zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal, nije podržala Venecijanska komisija (VK).

VK je u ponedjeljak dostavila mišljenje na revidirani Predlog izmjena zakona o tužilaštvu, u kojem je pohvalila napredak u odnosu na rješenje iz marta, ali je ponovo upozorila na moguću politizaciju Tužilačkog savjeta.

VK očekuje da moguća politizacija TS bude ublažena zaštitnim mjerama koje sadrži izmijenjeni Zakon - da članovi Tužilačkog savjeta ne mogu biti bivši funkcioneri Vlade posljednjih pet godina, da nijesu bili na rukovodećim partijskim pozicijama ili u bliskom srodstvu, odnosno braku sa zvaničnicima Vlade, da nijesu bivši tužioci....

Bonus video: