Auresku Raduloviću: Crna Gora, kao najozbiljniji kandidat za članstvo u EU, može računati na podršku Rumunije

"Rumunija je kao čvrst i odan saveznik u okviru NATO, bila posvećena cilju Crne Gore da postane dio Alijanse. Uspjeh na tom putu je takođe doprinio većoj stabilnosti i bezbjednosti regiona", kazao je Auresku

5936 pregleda 0 komentar(a)
Auresku, Foto: Screenshot/Youtube
Auresku, Foto: Screenshot/Youtube

Crna Gora, kao najozbiljniji kandidat za članstvo u EU, može računati na podršku Rumunije, saopštio je ministar vanjskih poslova Rumunije, Bogdan Auresku.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore je saopšteno da je Auresku to kazao na online sastanku sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Đorđem Radulovićem.

"Rumunija je kao čvrst i odan saveznik u okviru NATO, bila posvećena cilju Crne Gore da postane dio Alijanse. Uspjeh na tom putu je takođe doprinio većoj stabilnosti i bezbjednosti regiona", kazao je Auresku.

Radulović je rekao da je Rumunija dokazani i istinski prijatelj koji podržava vanjsku politiku Crne Gore u svim njenim aspektima.

Radulović
Radulovićfoto: Ministarstvo vanjskih poslova

U saopštenju MVP se navodi da se Radulović "zahvalio rumunskom kolegi na kontinuiranoj političkoj i ekspertskoj pomoći te zemlje našem evropskom putu, kao i na jasnoj podršci politici proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan".

"Izražavam nadu da će u narednom periodu politički dijalog i komunikacija na tom planu biti dodatno intenzivirani", kazao je Radulović.

Iz MVP su kazali da su Auresku i Radulović razgovarali i o učešću u regionalnim inicijativama, stavljajući fokus na kandidature u okviru Savjeta za regionalnu saradnju za period 2022-2024, u svjetlu doprinosa implementaciji evropskih standarda i najboljih praksi u okviru tog tijela, kao i dostizanju vanjsko-političkih ciljeva regiona.

"Takođe, oni su podvukli značaj saradnje dvije zemlje u okviru političke i projektne dimenzije Centralno-evropske inicijative. U kontekstu jačanja ekonomskih odnosa oni su istakli da postoji značajan prostor za njihovo dalje unapređenje, naročito kroz povećanje obima investicija iz Rumunije, te saradnju u oblasti turizma", piše u saopštenju MVP.

Iz tog Vladinog resora su naveli da je razgovarajući o bilateralnoj saradnji, Radulović posebno pohvalio komunikaciju dvije zemlje u sektoru odbrane, unutrašnjih poslova i pravosuđa, koja se, kako je rekao, ostvaruje kako između resornih ministarstava i institucija, tako i u okviru regionalnih i međunarodnih mehanizama.

"On je pozdravio nedavno otvaranje Konzulata Crne Gore u Krajovi, na čelu sa počasnim konzulom Jonom Deakoneskuom, uz ocjenu da će time biti dodatno unaprijeđene sve oblasti saradnje", piše u saopštenju.

Iz MVP su kazali da je u kontekstu pandemije COVID-19, "Radulović izrazio posebnu zahvalnost na podršci Vlade Rumunije zbog dostave vrijedne medicinske zaštitne opreme u okviru Mehanizma za civilnu zaštitu EU, naglasivši da ovaj čin predstavlja još jedan primjer solidarnosti članica EU sa državama Zapadnog Balkana".

"U svjetlu izuzetno dobrih odnosa Rumunije i Crne Gore, šef crnogorske diplomatije uputio je poziv ministru Aureskuu da zvanično posjeti Crnu Goru u narednom periodu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: