Zašto se DPS nudi URA i Demokratama: Od izdajnika do poželjnih partnera

“Poziv DPS-a ne može da sakrije činjenicu da je ta partija u Herceg Novom doživjela treći veliki – a meni se čini i konačni poraz, koji šalje javnosti poruku da je ta partija u ovakvom obliku prošlost”, kaže Stevo Muk

75884 pregleda 651 reakcija 140 komentar(a)
: Politika DPS-a vidljiva kroz Patriotsko-komitski savez: Đukanović sa partijskim kolegama, Foto: Savo Prelević
: Politika DPS-a vidljiva kroz Patriotsko-komitski savez: Đukanović sa partijskim kolegama, Foto: Savo Prelević

Novi poziv na saradnju građanskim strankama pokušaj je Demokratske partije socijalista (DPS) da se uhvati za slamku spasa nakon još jednog izbornog poraza”, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa Stevo Muk.

On kaže da je namjera DPS-a da Demokratama i GP URA, kao građanskim partijama, pošalje poruku za neka buduća vremena, jer je, prema njegovim riječima, njihova saradnja u aktuelnim političkim okolnostima nemoguća.

DPS je ponovo indirektno pozvao Demokrate i GP URA na saradnju, iako ih od parlamentarnih izbora u kontinuitetu optužuje za izdaju nacionalnih interesa. Poslanik DPS-a Petar Ivanović rekao je u nedjelju da je na izborima u Herceg Novom poražena politika nacionalizma, te da je njegova partija otvorena za saradnju s građanskim opcijama. DPS je na lokalnim izborima u tom gradu osvojio osam mandata, a formiranje vlasti je moguće bez njih.

Na istom fonu bila je i ponuda koju je poslije nikšićkih lokalnih izbora poslao Ivanovićev kolega Miloš Nikolić. On je tada saopštio da je DPS spreman za sve vrste dogovora i postkoalicionih sporazuma „koji se zasnivaju na poštovanju temeljnih vrijednosti, očuvanja antifašizma, građanske države i evropskog i evroatlantskog puta“.

Najkonkretniju poruku do sada uputio je lider DPS-a, Milo Đukanović, koji je prošlog mjeseca kazao da u Demokratama i GP URA prepoznaje „izvjesne kapacitete“, ali da je to što su u koaliciji s Demokratskim frontom u raskoraku s time što se predstavljaju kao partije građanskog profila.

„Poruke DPS-a ipak govore ono što je svima jasno - da postoje ideološke, političke i programske razlike između Demokrata i GP URA s jedne strane, i Demokratskog fronta (DF) s druge. To znači da DPS ne govori istinu kad sve te partije izjednačava i kad za sve njih tvrdi sve ono što tvrdi od izbora 30. avgusta. Poziv DPS-a ne može da sakrije činjenicu da je ta partija u Herceg Novom doživjela treći veliki - a meni se čini i konačni poraz, koji šalje javnosti poruku da je ta partija u ovakvom obliku prošlost, da ovo stanje nije privremeno i da će proces gubljenja njihove političke snage biti nastavljen kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou“, rekao je Muk „Vijestima“.

Direktor Centra za političku edukaciju, Dragiša Janjušević, kaže da DPS profiliše sebe kao građansku partiju koja želi da se nametne građanskom dijelu novih vlasti za naredni period.

„Da li za parlamentarne izbore, predsjedničke ili lokalne koji nas naredne godine očekuju u više opština. DPS to vrlo smišljeno i ciljano radi. Oni već nude temu za razmišljanje, pod pretpostavkom da se reformišu i dodatno kadrovski profilišu. Ipak, mislim da je njihova ponuda u Herceg Novom nemoguća, kao što je bila i ona u Nikšiću“, istakao je Janjušević za „Vijesti“.

Iz Demokrata su nakon Đukanovićeve poruke kazali da su još u kongresnim dokumentima dali odgovor na sve moguće varijacije saveza ili koalicija s DPS-om, dok su iz GP URA poručili da zvuči u najmanju ruku vanrazumski, a prije svega komično, kad Đukanović govori o izdajnicima države, a onda poziva na saradnju.

Muk navodi da je pitanje svih pitanja za DPS - da li se s Đukanovićem, koji, prema njegovim riječima, insistira na svemu što je negativno nasljeđe te partije, uopšte može naprijed.

„Pitanje je da li s ovakvom politikom DPS-a, koja je više vidljiva kroz Patriotsko-komitski savez i poruke koje se ističu posljednjih mjeseci, ima političke budućnosti za tu partiju“, kaže on.

Muk dodaje da bi neki drugi DPS, oslobođen Đukanovića i nasljeđa korupcije, možda mogao s pravom da ponudi saradnju Demokratama i URA.

„Do tada, ta opcija je politički nerealna“, podvlači Muk.

Muk: DPS neutemeljeno pokušava da delegitimiše vlast

Upitan da li će DPS nastaviti da se nudi građanskim partijama, Stevo Muk kaže da to zavisi od razvoja političkih prilika „na drugoj strani“.

„Teško da će neko prihvatiti DPS, a da mu nije potreban. Taj isti DPS opstruira reformske aktivnosti Vlade i parlamenta. Na jedan krajnje kritizerski i neutemeljen način pokušava i da delegitimiše ovu vlast u zemlji, regionu i međunarodnoj javnosti. Prema tome, teško da takvim pristupom može poslati takav poziv, a da on bude prihvaćen“, zaključuje Muk.

Muk
Mukfoto: Boris Pejović

Bonus video: