Vujović: Put ka EU biće zaustavljen ukoliko ne bude dijaloga vlasti i opozicije i dogovora oko pravosudnih funkcija

Vujović je kazao da novu vlast izgleda nimalo ne zabrinjava to što izostanak dijaloga i dogovora, sada već izvjesno, znači blokadu daljih pregovora sa EU

11653 pregleda 38 reakcija 38 komentar(a)
Vujović, Foto: SDP
Vujović, Foto: SDP

Usvajanje nove metodologije pregovora jasan je signal vlasti da će put Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU) biti zaustavljen ukoliko ne bude dijaloga vlasti i opozicije i dogovora u parlamentu oko pravosudnih funkcija, kazali su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović rekao je da je to još jedna, ko zna koja po redu, poruka Brisela novoj vlasti da hitno otvore međupartijski dijalog na te teme, jer je to jedini ustavni, sistemski i evropski način rješavanja lošeg stanja u pravosuđu.

“Usvajanje nove metodologije pregovora sa EU jasan je signal vlasti da će naš EU put biti zaustavljen ukoliko ne dođe do primjene privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24, odnosno ukoliko ne bude dijaloga vlasti i opozicije i dogovora u parlamentu oko pravosudnih funkcija”, naveo je Vujović.

Kako je kazao, odbijanjem da pokrene dijalog na temu deblokade institucija nova vlast samo slijedi praksu bivše vlasti i time nepotrebno stvara polarizaciju u društvu oko pitanja koja zahtijevaju široku debatu i dogovor u parlamentu.

Vujović je kazao da novu vlast izgleda nimalo ne zabrinjava to što izostanak dijaloga i dogovora, sada već izvjesno, znači blokadu daljih pregovora sa EU.

“Koliko im je stalo do evropskog puta vidi se po tome da ni nakon osam mjeseci od konstituisanja parlamenta nijesu ni pokušali da ta pitanja rješavaju dijalogom i dogovorom, ispunjavajući time privremena mjerila i otvarajući državi novu perspektivu ka članstvu u EU”, rekao je Vujović.

Prema njegovim riječima, takvim pristupom bi dali dobar primjer kako se rješavaju otvorena pitanja, čime bi i politička, a i “ovakva i ovolika” socijalna polarizacija, bila znatno manja.

“Time bi se izgradio i minimum povjerenja za dalju normativnu dogradnju pravosudnog sistema koja je svakako neophodna, budući da su rezultati koje ostvaruje pravosuđe ogroman teg o vratu osjećaju pravičnosti kod građana, a naravno i našem evropskom putu”, kazao je Vujović.

On smatra da usvajanjem tužilačkog zakona nijesu riješeni problemi u pravosuđu, već su samo stvorene normativne pretpostavke da se jedna politička kontrola zamijeni drugom.

“Zato još jednom pozivamo vlast da ozbiljno shvati brojne pozive visokih evropskih zvaničnika, sada pretočenih i u novoj metodologiji proširenja, da će bez primjene Ustava i međupartijskog dogovora u parlamentu naš EU put biti zaustavljen”, naveo je Vujović.

Bonus video: