Naglašena je i podrška Evropskog parlamenta crnogorskom putu prema EU i procesu pristupanja

Evropski parlament sjutra razmatra Piculin Izvještaj

Nacrt dokumenta je 14. aprila usvojio Odbor za vanjske poslove

8852 pregleda 26 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Alexis HAULOT
Foto: Alexis HAULOT

Evropski parlament (EP) sjutra će u Strazburu razmatrati Izvještaj o napretku Crne Gore u 2019. i 2020. godini, koji je pripremio izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula.

Nakon usvajanja, izvještaj će dobiti karakter rezolucije Evropskog parlamenta.

Nacrt Piculinog Izvještaja o Crnoj Gori usvojio je 14. aprila Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET). U njemu se ističe napredak Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i poziva vlast na ubrzanje reformskih procesa, s posebnim naglaskom na vladavinu prava, pravosuđe, slobodu medija i borbu protiv korupcije.

Naglašena je i podrška Evropskog parlamenta crnogorskom putu prema EU i procesu pristupanja.

“Kao zemlju koja je najviše odmakla u procesu pridruživanja, Crnu Goru želimo ohrabriti da nastavi s reformama, posebno na području vladavine prava. Tokom proteklih godina je učinjen veliki napor u približavanju Crne Gore EU, a i sam vidim crnogorsku priču kao jednu od ključnih tačaka reafirmacije politike proširenja kao jedne od najuspješnijih vanjskopolitičkih alata EU za stabilizaciju vlastitog susjedstva. Zato i ovim putem ponovo pozivam lidere crnogorske vlasti i opozicije da u skladu s visokom i dalje rastućom podrškom građana Crne Gore članstvu u EU postignu dogovore nužne da se put prema Uniji nastavi“, rekao je Picula nakon glasanja na sjednici AFET-a.

Izvještaj je usvojen velikom većinom glasova, ali su zastupnici u Evropskom parlamentu izrazili veliku zabrinutost zbog napete političke situacije u Crnoj Gori i poručili kako je na putu prema članstvu u EU nužan otvoren i konstruktivan dijalog između svih političkih i društvenih učesnika.

Naglašeno je da su unutrašnje političke napetosti dijelom odraz i napetosti na relaciji Crna Gora - Srbija, zbog čega se u Izvještaju traži da se svi bilateralni sporovi riješe putem uključivog i pomirljivog dijaloga uz izbjegavanje bilo kakvog oblika stranih uplitanja u unutrašnje političke teme.

Ističe se i zabrinutost sve većom polarizacijom medijske scene, posebno u pogledu sve više dezinformacija i lažnih vijesti u crnogorskom javnom prostoru, te se poziva na jačanje saradnje institucija EU s Crnom Gorom u borbi protiv dezinformacija, hibridnih i kibernetičkih prijetnji.

U Izvještaju nije zanemaren ni faktor sve veće kreditne izloženosti zemlje stranim kreditorima, posebno Kini.

Preporučujemo za Vas