Vukčević: Marković i njegovi saradnici treba da odgovaraju zbog propasti MA

"Njegov sin Predrag Marković i ćerka Valentina Marković besplatno su se vozili avionima MA. Pored njih, besplatne avio-karte su koristili funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS) i članovi njihovih porodica..."

5131 pregleda 4 komentar(a)
Vukčević, Foto: Prava Crna Gora
Vukčević, Foto: Prava Crna Gora

Prethodna vlada sistematski je uništavala nacionalnu avio-kompaniju Montenegro Airlines (MA), zbog čije bi propasti trebalo da odgovaraju bivši premijer Duško Marković i njegovi saradnici, saopštio je predstavnik Prave Crne Gore, Ivica Vukčević.

„Bivša vlast je ostavila MA sa dugovima od 170 miliona eura, pod izgovorom navodnog spasavanja, a u stvari je sve radila na štetu te kompanije. Takvo nedomaćinsko vođenje bi svaku kompaniju upropastilo. Marković i njegovi saradnici treba da odgovaraju zbog propasti MA“, naveo je Vukčević u saopštenju.

On je rekao da je nacionalni avio-prevoznik od 2009. do prošle godine podijelio preko naloga više od 58 hiljada besplatnih avio-karata, čija vrijednost prelazi najmanje pet miliona eura.

Vukčević tvrdi da su besplatne karte, osim zaposlenih u kompaniji, dobijali i članovi njihovih porodica, ali i pojedini javni funkcioneri i javne ličnosti bliske doskorašnjoj vlasti.

On je kazao da je Marković uticao na propast MA zloupotrebljavajući svoju poziciju za omogućavanje članovima svoje porodice i drugim funkcionerima iz prethodne vlasti da besplatno lete avionima te kompanije.

„Njegov sin Predrag Marković i ćerka Valentina Marković besplatno su se vozili avionima MA. Pored njih, besplatne avio-karte su koristili funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS) i članovi njihovih porodica, među kojima su Ana Đukanović, sestra predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, njena ćerka Emina Kolarević i sin Edin Kolarević, bivši ministar finansija Darko Radunović, Marko Gvozdenović sin Branimira Gvozdenovića i Milica Pejanović Đurišić“, naveo je Vukčević.

On smatra da je brutalno pljačkanje MA od funkcionera DPS-a i sa njima povezanih osoba dovelo do propasti avio-kompanije.

„Pomoć koju je MA dobijao iz budžeta očigledno nije trošena za razvoj kompanije, već za potrebe funkcionera iz bivše vlasti, koji su sa svojim platama mogli da priušte najskuplje avio-karte, dok većina građana jedva sastavlja kraj sa krajem“, rekao je Vukčević.

On tvrdi da je Marković lagao građane, ali i EU iznoseći netačne podatke o broju putnika MA i njegovom uticaju na turizam.

„Stvarni broj prevezenih putnika i njihov uticaj na prihode kompanije i na turizam je mnogo manji, zbog povratnih avio karata, koje su za funkcionere DPS-a i povezane osobe u mnogim slučajevima bile besplatne“, zaključio je Vukčević.

Bonus video: