portparol EK poručio

Stano: Borel očekuje da lideri sa Zapadnog Balkana iznesu svoje viđenje političke situacije i razvoja

"Samo održavanje sastanka je važno jer je Borel ocijenio da takvih susreta između visokih zvaničnika EU i Zapadnog Balkana nije bilo", rekao je Stano

3481 pregleda 0 komentar(a)
Stano, Foto: Screenshot/Youtube
Stano, Foto: Screenshot/Youtube

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borel sjutra na večeri s liderima sa Zapadnog Balkana u Briselu očekuje da mu iznesu svoje viđenje političke situacije i razvoja u regionu, izjavio je portparol Evropske komisije (EK) Peter Stano.

On je time na brifingu za novinare u EK odgovorio na pitanje agencije Beta šta tačno očekuje Borel da čuje od lidera regiona i koja je njegova poruka njima, imajući u vidu da je visoki predstavnik EU šefovima diplomatija Unije prošle nedjelje rekao da situacija na Zapadnom Balkanu predstavlja "ozbiljan geopolitički problem".

"Samo održavanje sastanka je važno jer je Borel ocijenio da takvih susreta između visokih zvaničnika EU i Zapadnog Balkana nije bilo", rekao je Stano.

To je, po njegovim riječima, "logičan nastavak rasprave koju su šefovi diplomatija EU održali prošle nedjelje o regionu kad su razgovarali iz šireg strategijskog i političkog ugla o Zapadnom Balkanu, a ne samo o proširivanju".

Proširivanje je za EU, ali ministri inostranih poslova Unije su, po riječima Stana, htjeli da sagledaju situaciju iz šireg ugla.

"Razlog i cilj sjutrašnjeg susreta je da se zaista čuje od lidera sa Zapadnog Balkana kako oni vide tamošnju političku situaciju i stanje stvari", rekao je Borelov predstavnik za medije.

On želi da se "obnovi mnogo redovnije angažovanje oko znatno širih pitanja od samog proširivanja, o čemu mi imamo mnogo češće kontakte na mnogim ravnima EU i partnera sa Zapadnog Balkana".

"To je cilj te večere i očekivanje je da će se takve razmjene mišljenja nastaviti i dati jasniji podstrek tekućem angažovanju EU u odnosu na Zapadni Balkan", zaključio je Stano.