"Podrška vk bila je od neizmjernog značaja"

Abazović pisao Bukikiju: Stvoreni preduslovi za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala

"Tokom čitavog procesa reforme, započetog u januaru 2021. godine, crnogorska javnost i međunarodna zajednica imale su priliku da čuju niz argumenata, političke i pravne prirode, čiji je cilj bio da objasne razloge pokretanja ovih reformi"

16975 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Abazović, Foto: Gov.me
Abazović, Foto: Gov.me

Podrška Venecijanske komisije (VK) bila je od neizmjernog značaja u ovoj fazi reforme crnogorskog tužilaštva, a njome su stvoreni neophodni preduslovi za suštinsku i snažnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, navodi se u pismu koje je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović uputio predsjedniku Venecijanske komisije (VK) Đaniju Bukikiju, a sa čijom sadržinom je upoznao evropskog komesara za proširenje i susjedstvo Olivera Varheljija, saopšteno je danas iz Vlade.

U saopštenju se dodaje da je podcrtavajući značaj suzbijanja nagomilane korupcije i organizovanog kriminala u daljem procesu evropskih integracija Crne Gore, Abazović u pismu Bukikija i Varheljija obavijestio da su poslanici u Skupštini Crne Gore 12. maja usvojili Predlog zakona sa dodatnim preporukama Venecijanske komisije i naglasio da će Vlada Crne Gore i skupštinska većina vrlo brzo pokrenuti dijalog za rješavanje privremene situacije imenovanja u tužilaštvu i sudstvu.

Abazović, Bukiki i Varhelji
Abazović, Bukiki i Varheljifoto: Vlada Crne Gore

"Kroz konačan tekst Zakona, usvojen je amandman kojim će član Tužilačkog savjeta iz redova uglednih pravnika, koje su predložile nevladine organizacije, u okviru zakonskih uslova, biti odvojen od ostalih uglednih pravnika izabranih od strane Skupštine, na način što će biti predložen na posebnoj listi, kao što je i predloženo u Hitnom mišljenju Venecijanske komisije. Takođe, usvojen je i amandman kojim se stvaraju garancije da vrhovni državni tužilac i specijalni državni tužilac ne budu dovedeni u poziciju da Skupštini, odnosno nadležnim radnim tijelima, dostavljaju povjerljive ili druge podatke koji su od značaja za pravilno vođenje krivične istrage ili postupka. Ove izmjene su napredak i u odnosu na postojeći zakon, koji nije predviđao ovakvu vrstu zaštite", naveo je Abazović u pismu.

Abazović poručio da su usvojene izmjene veliki napredak u odnosu na prvobitni nacrt zakona, kao i da su amandmanom uvedene izmjene u odnosu na mišljenje, ocjene, predloge i preporuke koje Skupština, odnosno nadležno radno tijelo može dostaviti Tužilačkom savjetu i ministru pravde.

"Tokom čitavog procesa reforme, započetog u januaru 2021. godine, crnogorska javnost i međunarodna zajednica imale su priliku da čuju niz argumenata, političke i pravne prirode, čiji je cilj bio da objasne razloge pokretanja ovih reformi. Urgentne i suštinske reforme su od presudnog značaja po dalji evropski put Crne Gore, a one su tek prvi korak, koji je bio neophodan kako bi se svi politički akteri uvjerili da je postojeći status kvo neodrživ i da se do željenih rješenja ne može doći opstrukcijom, već samo putem dijaloga", navodi se u pismu Abazovića.

On je u pismu naglasio da vjeruje u efikasnost prilikom pronalaženja zajedničkih rješenja "kako bismo našim građanima i evropskim partnerima pokazali da smo, kao legitimno izabrani predstavnici, više nego spremni da partijske i druge interese podredimo opštim".

"Takođe, Vlada je uvjerena da će se, kroz suštinsku primjenu novog zakona, pokazati da su se sve brige pokazale neopravdanim. Ključno nastojanje Vlade Crne Gore ogleda se u istinskom uvjerenju da kvalitet pravnih rješenja nije samo mjeren formalno-pravnom konstrukcijom, već i njihovom pravilnom primjenom u praksi, jer samo to vodi istinskoj vladavini zakona“, ukazao je Abazović.

On ističe da se Vlada Crne Gore još jednom zahvaljuje na svim naporima koje je Venecijanska komisija (VK) sprovela tokom čitavog i ključnog procesa reforme tužilaštva u Crnoj Gori i vladavini prava u cjelini.

"Zahvaljujem Vam u ime Crne Gore i njenih građana/ki, na partnerskom i prijateljskom odnosu, koji našu državu približava evropskim standardima i pomaže njen dalji integracioni put", zaključuje se u pismu Abazovića Bukikiju.