Osmani: Crnu Goru na Kosovu gledaju kao na uzor

Zahvalila Đukanoviću na konstruktivnoj podršci koju Crna Gora godinama pruža Kosovu

18849 pregleda 564 reakcija 22 komentar(a)
Đukanović i Osmani na sastanku, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Đukanović i Osmani na sastanku, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Crnu Goru na Kosovu gledaju kao na uzor, jer je to zemlja koja je pod liderstvom Mila Đukanovića prošla svoje reforme, priključila se NATO i značajno približila članstvu u Evropskoj uniji (EU).

To je kazala predsjednica Kosova Vljosa Osmani koja se na marginama samita Brdo-Brioni Procesa u Ljubljani susrela sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Kako su saopštili iz kabineta predsjednika, Osmani je zahvalila Đukanoviću na prihvaćenoj inicijativi za susret, kao i za jasne stavove tokom današnjeg Samita i konstruktivnu podršku koju je Crna Gora godinama pružala Kosovu uz uvjerenje da će dvije zemlje iskoristiti mogućnosti koje se otvaraju za jačanje saradnje.

Osmani je zahvalila je i predsjedniku na ulozi u ostvarivanju saradnje sa Albancima u Crnoj Gori koji su, kako je kazala, važan dio crnogorskog društva.

"Osmani je poručila da vidi budućnost Kosova u EU, koje želi da gradi partnerske odnose sa svim državama, a Crna Gora je u tom smislu na vrhu liste prijatelja i saveznika", navodi se u saopštenju.

Đukanović je zahvalio za visoke ocjene o Crnoj Gori i potvrdio da je saglasan da je vrijeme za intenziviranje bilateralnih odnosa.

"Nemamo otvorenih pitanja ni nerazumijevanja, ali imamo zajedničke ciljeve EU i NATO, ali i zabrinutost za stabilnost regiona", kazao je Đukanović.

On je istakao da je svaki dobar primjer dobrosusjedskog odnosa blagotvoran i zato i odnosi Crne Gore i Kosova mogu da budu primjer.

"Odnos prema manjinama i njegovanje tog odnosa izuzetno su važni i kao mostovi saradnje dvije države", kazao je Đukanović.

Iz Kabineta predsjednika saopštili su da je on nakon Samita otputovao u Brisel gdje sjutra u sjedištu NATO-a ima susret sa Generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, a kasnije i radnu večeru sa liderima zemalja Zapadnog Balkana (WB6) na poziv visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Đozepa Borelja.

Bonus video: