Carević neće Rađenovića (SNP) za potpredsjednika

Iako su u incijativi dijela vladajuće koalicije navedeni brojni razlozi, a prije svega nezadovoljstvo radom gradonačelnika, ključni je izostavljen: takozvani treći blok traži potpredsjednika iz SNP-a

41205 pregleda 161 reakcija 59 komentar(a)
Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Rađenović, Foto: Vuk Lajović

Iako su u incijativi 11 odbornika iz redova Demokrata i dijela koalicije Za budućnost Budve - Marko Carević iz Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene i Prave Crne Gore, zbog koje prošle sedmice nije održano skupštinsko zasjedanje, naveli da su nezadovoljni načinom na koji radi i upravlja gradom gradonačelnik Marko Carević, ključni razlog za pokretanje inicijative o kome se spekuliše u političkim kuloarima je izbjegnut. Naime, do razmimoilaženja unutar koalicije koju je Carević predvodio na loklanim izborima i koja je osvojila 14 odborničkih mandata je došlo nakon što je takozvani treći blok (SNP, PzP i Prava), osim direktorskih i fotelja u nekim preduzećima, tražio i fotelju potpredsjednika Opštine.

Dvije potpredsjedničke fuinkcije, odnosno dva Carevićeva zamjenika, žele da podijele Demokrate i takozvani treći blok.

Kako je “Vijestima” potvrđeno, Carević, odnosno Nova srpska demokratija nije više spremna na ustupke. Donekle su i spremni da pregovaraju sa Demokratama oko potpredsjedničke fotelje, ali smatraju da im ni to ne pripada jer su sa šest odborničkih mandata dobili mjesto predsjednika Skupštine opštine. Međutim, ni po koju cijenu ne žele da trećem bloku ustupe značajnu funkciju u lokalnoj administraciji. Potpredsjedničko mjesto bi trebalo da zauzme lider budvanskog SNP-a Krsto Rađenović, odbornik te partije u lokalnom parlamentu. Međutim, prvi čovjek Budve, ali i Nova srpska demokratija vide u toj fotelji Nikolu Jovanovića, Carevićevog šefa kabineta.

To je i dovelo do razmimoilaženja unutar koalicije Za budućnost Budve, jer Jovanović, koji je prije dvije godine “došao” u Budvu po preporuci centrale i postao Carevićeva desna ruka, nije prihvatljiv za treći blok. Da su nezadovoljni Jovanovićem, bilo je jasno nakon prekida sjednice, kada je iz redova Demokrata rečeno da su dva čovjeka gospodari Budve, misleći na Carevića i Jovanovića, i da to neće dozvoliti.

S druge strane, Carević, kako je “Vijestima” potvrdio sagovornik iz koalicije, ne želi Rađenovića za potpredsjednika, jer je politički sukob sa trećim blokom sada prešao na ličnu ravan.

Interesantno je da su u dosadašnjoj višestranačkoj istoriji Budve rijetko vodeće funkcije u Opštini, mjesta predsjednika i potpredsjednika zauzimali kadrovi koji nijesu mještani.

Carević je u srijedu, nakon što se niko od potpisnika incijative nije pojavio na sastanku koalicije u proširenom sastavu, a koji je ona zakazao, poručio da je spreman da svi sjednu za sto i dogovore se o rješavanju problema, ali i istakao da više neće trpjeti ucjene.

On čak nije isključio ni mogućnost da se nakon ljeta raspišu izbori, ukoliko se ne postigne dogovor, ali je ostao dosljedan da više neće popuštati pred zahtjevima koalicionih partnera, smatrajući da je u dosadašnjim pregovorima oko raspodjele funkcija u administraciji, lokalnim i javnim preduzećima najviše oštećena Nova srpska demokratija.

Gotovo u svim preduzećima i javnim ustanovama, kadrovi političkih partija iz vladajuće koalicije već su zauzeli fotelje i formirani su odbori direktora. Jedino je ostalo da se dogovore oko potpredsjedničkih fotelja.

U inicijativi koju je potpisalo šest odbornika Demokrata i pet odbornika iz Carevićeve koalicije (SNP, PzP i Prava Crna Gora), navodi se da su nezadovoljni samovoljom i vaninstitucionalnim djelovanjem Carevića.

Problem samovolja predsjednika Opštine

U prethodnom periodu rada ovog saziva SO nagomilali su se brojni problemi čijem rješavanju smo se nadali mnogo ranije, ali nažalost na tom planu se ništa nije preduzelo do sada.

Navešćemo samo neke najvažnije - nesazivanje Skupštine Turističke organizacije (TO), mandat Izvršnog odbora je istekao i shodno tome TO je ostala bez organa koji njom upravlja, nesprovođenje odluka Komisije za raspodjelu sredstava sportskim klubovima, nepoštovanje odluka SO, posebno u dijelu koji se tiče izvještavanja ovog doma o pravnim i operativnim mjerama u vezi sa nasilnim preuzimanjem lokalne vlasti u ljeto 2020, samovolja predsjednika u procesu upravljanja lokalnom upravom, nesazivanje i neodržavanje kolegijuma, vaninstitucionalno djelovanje predsjednika Opštine, problematični javni istupi u medijima u zemlji i inostranstvu u kojima su otvorena pitanja u vezi sa koruptivnim radnjama u kojima je po sopstvenom priznanju učestvovao predsjednik Opštine, nepostojanje koalicionog sporazuma kojim se definišu smjernice budućeg rada lokalne uprave, kao i nezakazivanje i neodržavanje koalicionih sastanaka”, navodi se, između ostalog, u inicijativi.

Bonus video: