predlog premijera za razrješenje ministra pravde nema podršku poslije najave bojkota

DPS spasava Leposavića

Predlog premijera za razrješenje Vladimira Leposavića nema podršku skupštinske većine nakon što je najveća opoziciona partija najavila bojkot Rekonstrukcija Vlade ostaje jedina alternativa o kojoj ponovo posljednju riječ daju poslanici

75652 pregleda 934 reakcija 161 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Nakon što je Demokratska partija socijalista juče najavila bojkot Skupštine, izvjesno je da predlog premijera Zdravka Krivokapića za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića na sjednici koja je u toku, neće dobiti potrebnu većinu i da će on ostati na funkciji.

S obzirom da su uticajne ambasade negativno reagovale na ministrovu ocjenu o genocidu u Srebrenici i da je on u svojevrsnoj blokadi jer su i Izmjene zakona o tužilaštvu završene bez njegovog resora, rekonstrukcija Vlade ostaje jedina alternativa o kojoj ponovo posljednju riječ daju poslanici.

Šef poslaničkog kluba DPS-a, Danijel Živković, kazao je juče na konferenciji za novinare da ta partija u narednom periodu neće učestvovati na sjednicama parlamenta i njegovih tijela, uključujući i Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva. On je naveo da su u DPS-u donijeli tu odluku „zbog bahatog i bezobzirnog ponašanja vladajuće većine“ i da su izmjene tužilačkog zakona samo „kap koja je prelila čašu“.

Pod posljednjom tačkom, izbori i imenovanja smjena Leposavića je na dnevnom redu sjednice koja je počela 11. maja. Predlog za njegovo razrješenje Skupštini je 6. aprila dostavio Krivokapić, navodeći da je njegovo javno djelovanje od izbora na funkciju ministra 4. decembra prošle godine, odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i Sporazuma lidera tri pobjedničke koalicije iz septembra 2020. Krivokapić je kazao i da je ulje na vatru dolila izjava Leposavića o genocidu u Srebrenici, koji je ministar relativizovao u Skupštini. Kazao je da je spreman da prizna da je učinjen genocid kada se to i nedvosmisleno utvrdi i da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je objasnio, kompromitovan.

Ustavom je propisano da se premijer i članovi Vlade biraju i razrješavaju većinom glasova svih poslanika, odnosno potrebna je podrška 41. S obzirom da DPS neće biti u trenutku glasanja, a da je DF najavio da neće podržati smjenu, to znači da nema potrebne većine.

Ostale opozicione partije koje su prije usvajanja izmjena Zakona o tužilaštvu parlament napustile sa DPS-om, nijesu juče potvrdile i da li ostaju pri bojkotu ili se vraćaju u salu. To znači da za sada jedino koalicija Crno na bijelo ostaje pri najavi:

URA, kako su “Vijestima” kazali iz te partije, ostaje pri stavu da Leposavić treba da bude smijenjen. “Niko nije i ne smije da bude iznad nacionalnih interesa. Apsolutno svaka odluka Vlade mora biti motivisana tim principom. U skladu sa tim, nikom ko ne razumije da se u Srebrenici dogodio genocid, nije mjesto na državnoj funkciji”, rekli su iz GP URA.

Kada je riječ o rekonstrukciji Vlade, stav URA je, kako kažu da ako svi činioci aktuelne vlasti izraze želju za tim, može doći do rekonstrukcije, ali povod za nju ne smije biti odmjeravanje snaga u vladajućoj većini.

“Pregovori o daljoj personalnoj organizaciji Vlade mogu biti o svemu, ali svako mora odgovarati za svoje postupke i rezultate koji su proizišli iz njih”, poručili su.

I DF ostaje pri stavu, kako je rekao predsjednik Kluba poslanika DF-a Slaven Radunović, da neće glasati za smjenu Leposavića zbog razloga koji su navedeni. “Da su neki drugi razlozi u pitanju možda bismo i glasali”, rekao je on “Vijestima”

U DF-u, kako je dodao, smatraju da je rekonstrukcija Vlade neminovna ne samo zbog ovoga, nego i drugih stvari.

“Ali nećemo pokretati nikakve specijalne procese, smatramo da je vrijeme da sam premijer primijeti o čemu govorim i da je to jedna neminovnost da se na taj način ubrzaju procesi u Crnoj Gori, da se ojača politička moć Vlade i da se malo popravi kvalitet njenog rada”, kazao je.

Demokrate su ranije saopštile da niti će braniti ministra od nesporne greške, niti će ga smjenjivati sa DPS-om, ako ne bude dogovora parlamentarne većine.

Iz Vlade su “Vijestima” kazali da će danas odgovoriti na pitanje o eventualnoj rekontrukciji Vlade nakon što je izvjesno da nema većine za smjenu ministra.

Bečić: Možda se iza bojkota DPS-a krije spašavanje ministra

Predsjednik Skupštine i lider Demokrata Aleksa Bečić rekao je “Vijestima” da se možda iza bojkota DPS-a krije spašavanje ministra pravde, imajući u vidu da DPS zna da Klub poslanika DF-a najmanje, a možda i još jedan broj poslanika neće podržati predlog za razrješenje Leposavića.

On je kazao da što se tiče eventualne rekonstrukcije Vlade, koalicija “Mir je naša nacija” podržaće taj proces ako u nekom trenutku predsjednik Vlade procijeni da je potrebno osvježenje. “Što se tiče Kluba poslanika ‘Mir je naša nacija’ mi od početka imamo konstruktivan otvoren i partnerski pristup prema svemu što radi Vlada, iako nemamo nijednog ministra u toj Vladi. Iako smo imali drugačije viđenje prema konceptu i modelu Vlade, prije njenog formiranja, zato što smo dali riječ građanima mi smo je iskreno i bezrezervno podržavali i ukoliko u nekom trenutku predsjednik Vlade procijeni da je potrebno osvježenje i osnaženje, podržaćemo i taj proces”, rekao je Bečić.

Predsjednik parlamenta je kazao da će i bez poslanika DPS-a Skupština nastaviti redovno da funkcioniše i da će građani najbolje cijeniti stepen ozbiljnosti politike bojkota po principu “tri mjeseca učestvujemo u radu, tri mjeseca bojkotujemo, jedan dan učestvujemo, jedan dan bojkotujemo”.

“Kao čovjek koji ima demokratski kapacitet i koji je uvijek isticao da je bojkot legitmno sredstvo, smatram da ovakav način bojkota dobija obrise komičnoga. Pri tome izuzimam jednog poslanika, Duška Markovića, koji od prvog dana ne prisustvuje sjednicama Skupštine što može biti legitiman i principijelan čin ne ulazeći u to da li je on motivisan političkim odnosom ili nekim untarpartijskim trvenjima, nije na meni da o tome govorim”, rekao je Bečić.

Smatra da su razlozi koje je DPS naveo pravdajući bojkot, daleko od racionalnih jer su nakon rasprave o tužilačkim zakonima i različitih pogleda na tu tematiku imali sjednicu kolegijuma i dogovorili tok rasprave na plenumu.

“Znaćemo kako da odgovorimo na bojkot”

Slaven Radunović rekao je da cijeni i poštuje svačiju odluku da sprovodi politiku na način kako misli da treba i jedan od tih načina je i bojkot.

“Bio sam iznenađen prošli put kada je DPS najavio bojkot pa se ujutro pojavio u klupama. Sad ako pričaju o ozbiljnom bojkotu, nemam ništa protiv, to je njihova odluka, mi ćemo znati šta treba da radimo, imaćemo svoj odgovor na takvo nešto”, rekao je Radunović.

Iz GP URA kažu da je odluka DPS-a da bojkotuje Skupštinu apsurdna i licemjerna, jer, su upravo oni, dok su činili prethodnu vlast, kritikovali tadašnju opoziciju zbog iste odluke. “Dakle, ko zna koji put, diskredituju sami sebe i ostaju nedosljedni svojoj riječi”, ocijenili su u GP URA.

Preporučujemo za Vas