Krivokapić: Nezavisnost je u ovih 15 godina egal privatnoj državi

"EU od nas traži rezultate. Mi s ovim ljudima u Tužilaštvu ne možemo da ih isporučimo. Ubrzali smo stvari, isporučićemo rezultate. Ne možemo dozvoliti da jedna trula grana vlasti upropasti državu", poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović

19272 pregleda 118 reakcija 14 komentar(a)
Konferencija u Rektoratu, Foto: Nikola Dragaš
Konferencija u Rektoratu, Foto: Nikola Dragaš
Ažurirano: 18.05.2021. 16:16h

Premijer Zdravko Krivokapić poručio je danas da vladavine prava u Crnoj Gori neće biti bez promjena u Tužilaštvu.

„Vrhovni državni tužilac nalazi se u v.d. stanju ne znam već koliko. Ta funkcija ne daje snagu da se radi punim kapacitetom. Specijalni državni tužilac je posebna priča. Nema funkcije na svijetu koja je u javnosti više prepoznata kao problematična. Elementarna poruka je – vladajte dokle god hoćete, ali vladajte u korist napaćenog naroda“, kazao je Krivokapić na panelu „Kuda ide Crna Gora: vladavina prava i antikorupcija“, koji je održan u Rektoratu Univerziteta Crne Gore (UCG) u Podgorici.

On je naveo da bez nezavisnog sudstva i tužilaštva nema sreće u državi.

„Zar ima veće zloupotrebe od afere ’Koverta’? Kakav organizovani kriminal, to je klasični vid političke korupcije! Zbog te korupcije, nama su vladavina prava i poglavlje 24 ovakvi kakvi jesu“, rekao je premijer.

Krivokapić je ocijenio da Crna Gora, s tri privremeno zatvorena pregovaračka poglavlja, ima najgori rezultat u istoriji pristupanja neke države EU.

„Zamislite državu koja devet godina pregovara s EU i kojoj EU dođe kao magla da bi sakrili sve što ste radili u drugim oblastima. Novom metodologijom ne možete ništa uraditi ako ne zadovoljite 83 privremena mjerila“, istakao je on.

Premijer je, govoreći o funkcionerima bivše vlasti koji su dobili stanove od države, kazao da dobiti stan nije neobično, ali da je neprirodno da ih Vlada dodjeljuje jednoj grani vlasti – sudstvu – koja je nezavisna.

„To je tiho potpkupljivanje“, uvjeren je Krivokapić.

Predsjednik Vlade je istakao da je Crna Gora prethodnoj vlasti bila najveći plijen.

„Nezavisnost je u ovih 15 godina egal privatnoj državi. Stvorena je privatna država podređena partijskim interesima. Ako je stanje takvo, o kakvom patriotizmu treba govoriti“, konstatovao je on.

Krivokapić je poručio da narodu treba vratiti pravdu, te da Crnoj Gori nema drugog puta do puta u EU.

Premijer je kazao da je borba s mafijom „teška bitka“.

„Ovdje se ne radi o nacionalnoj, već o internacionalnoj mafiji. Uspjeh od prije mjesec dana (hapšenje pripadnika ’kavačkog klana’) nadišao je i očekivanja međunarodne zajednice“, dodao je Krivokapić.

Premijer je, odgovarajući na pitanja studenata, kazao da je namjera Vlade da zadrži mlade u Crnoj Gori.

„Mogu da vam kažem ono što je Aleksa Šantić svojevremeno govorio – ostajte ovdje. Ovo će biti najbolje mjesto za život“, poručio je on, dodajući da je cilje Vlade i podizanje kvaliteta obrazovanja.

Abazović: Očekujem da slučaj ubistva Duška Jovanovića dobije epilog

Potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović, ocijenio je da Crna Gora s aktuelnim Tužilaštvom ne može stići u EU.

„EU od nas traži rezultate. Mi s ovim ljudima u Tužilaštvu ne možemo da ih isporučimo. Ubrzali smo stvari, isporučićemo rezultate. Ne možemo dozvoliti da jedna trula grana vlasti upropasti državu“, rekao je on na panelu.

Abazović je naveo da Tužilaštvo može da pokreće istrage, drži slučajeve u fiokama ili da ih upropašćuje.

„To je gore nego da ih drže u škafu“, napominje on.

Abazović je rekao da je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović bio u pravu kad je rekao da u prethodnim vladama nije bilo ministara koji nisu krali.

„Možda je bilo ministara koji nisu krali materijalno, ali su krali nadu. Neki od njih nisu željeli da govore dok su neki krali“, kazao je on.

Abazović smatra da su promjene u Tužilaštvu afirmativne za tužioce.

„Siguran sam da većina njih podržava promjene. Oni trpe pritisak zbog nečega zbog čega nisu krivi“, napominje potpredsjednik Vlade.

On je naglasio da očekuje da slučaj istrage ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana, Duška Jovanovića, dobije epilog.

„Lično mislim da bi to bila najveća stvar koju bi Vlada mogla da uradi. To pitanje nosi velike reperkusije i ne odnosi se samo na ubistvo novinara 2003. godine, nego na mnoge događaje koji su tome vodili, ali i na događaje poslije toga. To je vrlo složena stvar. Očekujem da će i to pitanje dobiti epilog. Ne mogu da obećam. Mogu samo da obećam da smo uložil napore, ali nam vrijeme, nažalost, nije saveznik“, napominje on.

Abazović je saopštio da je Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou razotkrivanjem načina dodjele stanova funkcionerima ostvario veliko dostignuće. Dodaje, međutim, da veliki slučajevi tek treba da ugledaju svjetlost dana

„Ne možemo da liječimo djecu SMS porukama, a da neko potroši Abu Dabi fond i ne zaposli nijednu osobu“, istakao je potpredajednik Vlade.

On je kazao da se Crna Gora, s mnogo manje kapaciteta nego Srbija, obračunala s vođama Veljka Belivuka, šefa kriminalne grupe „Principi“ iz Beograda.

„Ali smo naišli na problem kod sudija i tužilaca“, naglasio je Abazović.

Popović: Oduzimanje imovine najbolji način za borbu protiv mafiokratije

Redovni profesor Pravnog fakulteta i član Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, Milan Popović, ocijenio je da u Crnoj Gori postoji mafiokratija.

„Italijanska država ima mafiju, crnogorska mafija ima državu. Mafiokratija je zarobila institucije. Vlast je smijenjena, ali mafiokratska moć je ostala netaknuta“, podvukao je on.

Popović smatra da je oduzimanje nezakonito stečene imovine najbolji način da se mafiokratija ostavi bez vrha.

On je rekao da mu nije jasno zašto su ispod radara javnosti i bez reakcija prošle izjava crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića – da su u odbrani države dozvoljena sva sredstva – kao i saopštenje DPS-a slične sadržine.

„Ne pamtim to ni iz devedesetih, kad su bili sa (Slobodanom) Miloševićem. Ni u ratu nisu dozvoljena sva sredstva, jer da jesu – ne bi bilo zločina i genocida. To je državni udar, a ne ona maskarada od prije nekoliko godina. Da postoji glavni specijalni tužilac, Đukanović i DPS bi bili privedeni pravdi“, smatra Popović.

Muk: Antikorupcijske politike se moraju razvijati brže

Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa i član Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, Stevo Muk, rekao je da Crna Gora ima egzistencijalni razlog da stane nakraj korupciji.

„Možda ćemo se obračunati s korupcijom iz prošlosti, ali šta ćemo s onom iz budućnosti“, pitao je on, dodajući da su državi neophodni mehanizmi prevencije korupcije.

Muk je poručio da se antikorupcijske politike moraju razvijati brže, ali ne bez javne rasprave i konsulatacija domaće javnosti i EU.

Bonus video: