"Odluka će biti u skladu sa Ustavom"

Đukanović: Sjutra ću donijeti odluku da li ću potpisati Zakone o državnom tužilaštvu

"Kohabitacija jeste zajedničko djelovanje, svakog u svojoj zoni odgovrnosti u interesu nacionalnih ciljeva naše države. Trudim se da tako radim sa pozicije predjsednika države i tako ću se ponašati po ovom pitanju"

56160 pregleda 1145 reakcija 135 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: NATO
Milo Đukanović, Foto: NATO

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da će sjutra donijeti odluku da li će potpisati izmjene Zakona o državnom tužilaštvu.

"Već dva dan sam odsutan iz Crne Gore. Moji pravni savjentnici pažljivo sagledavaju uslove za potpisivanje donešenog Zakona o državnom tužiilaštvu. Večeras, nakon povratka u Crnu Goru, pogledaću šta je njihovo stručno stanovište i tokom sjutrašnjeg dana donijeti odluku za koju mogu sa sigurnošću da vam kažem da će biti u skladu sa Ustavom Crne Gore," kazao je on na pitanje "Vijesti" da li će potpisati Zakon i kako bi to svakako moglo da utiče na kohabitaciju sa Vladom.

"Da li će ta odluka, pozitivna ili negativna, uticati na proces kohabitacije neće opredijeliti moju odluku. Dakle, već znate da moj stav da kohabitaciju ne doživljavam kao proces u kojem jedna strana treba da dokazuje svoju posvećenost procesu time što će pristajati na sve što radi druga strana. To nije kohabitacija. Kohabitacija jeste zajedničko djelovanje, svakog u svojoj zoni odgovrnosti u interesu nacionalnih ciljeva naše države. Trudim se da tako radim sa pozicije predjsednika države i tako ću se ponašati po ovom pitanju" kazao je Đukanović na konferenciji sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Đukanović je prethodno vratio Skupštini na ponovno odlučivanje set zakona donijetih krajem decembra, među kojima je bio i sporni Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

On se danas sastao sa Generalnim sekretatom NATO Jensom Stoltenbergom.

Na pitanje "Vijesti" o uticaju kohabitacije u Crnoj Gori na saradnju sa savezom, Stoltenberg je kazao da "to nije pitanje za NATO".

"To je unutrašnje političko pitanje, ništa o čemu NATO treba da ima mišljenje", kazao je on na konferenciji sa Đukanovićem.

Stoltenberg je napomenuo da "mi smo savez 30 različitih država sa različitim političkim partijama na vlasti i takođe se vlast mijenja u različitim državama nakon demokratskih izbora".

"Pa smo kao saveznice naviknute da radimo sa različitim vladama.. Pozdravljam to što je nova Vlada jasno izrazila posvećenost NATO i transatlantskoj vezi i da će nastaviti da sarađuje sa drugim NATO saveznicama," kazao je on.

Dodao je i da u Alijansi imaju standarde, smjernice i procedure kako bi se postarali da sve saveznice rukuju sa povjerljivim informacijma na bezbjedan i siguran način.

Preporučujemo za Vas