Đurašković: Na ucjene i pritiske ne pristajemo, Cetinje iz budžeta mora dobiti onoliko novca koliko ga sleduje

"Podsjećamo da je vladajuća koalicija u postojećem predlogu budžeta prepolovila sredstva koja se opredjeljuju za razvojne projekte, suprotno jasnim odredbama Zakona o Prijestonici"

6113 pregleda 13 komentar(a)
Đurašković, Foto: SDP
Đurašković, Foto: SDP

Klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini Crne Gore podnio je amandmane na predlog budžeta za 2021. godinu kojima smo tražili da se za projekte u Prijestonici Cetinje opredijele odgovarajuća sredstva, saopštio je danas Nikola Đurašković, potpredsjednik SDP.

"Podsjećamo da je vladajuća koalicija u postojećem predlogu budžeta prepolovila sredstva koja se opredjeljuju za razvojne projekte, suprotno jasnim odredbama Zakona o Prijestonici. Ne znamo što je razlog za ovakvu namjeru, ali na ucjene i pritiske ne želimo pristati i Cetinje iz budžeta mora dobiti onoliko novca koliko ga sleduje, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da zbog odredbi posebnog zakona nije korisnik sredstava iz Egalizacionog fonda", istakao je Đurašković.

On je dodao da je SDP amandmanski tražila da se u budžet uvrste sredstva za izgradnju sportske sale pored stadiona Sv.Petar Cetinjski u iznosu od 150.000 eura, izgradnju tehničke dokumentacije za uređenje gradskih ulica, naselja i nedostajuće infrastrukture u iznosu od 150.000 eura, rekonstrukciju vodovodne mreže u iznosu od 700.000 eura, adaptaciju prostora u doo Sportski centar Cetinje u iznosu od 100.000 eura, unaprjeđenje turističke ponude grada u iznosu od 100.000, izgradnju, rekonstrukciju lokalnih objekata od opšteg interesa u iznosu od 600.000 eura, izgradnja, rekonstrukcija i adaptacija gradskih saobraćajnica u iznosu od 500.000, kao i završetak fudbalskog stadiona na Cetinju, kao najznačajnijeg infrastrukturnog objekta na Cetinju.

"Takođe, SDP je predložila i amandman kojim će obezbijediti sredstva za izgradnju školske sale u OŠ Lovćenski partizanski odred u iznosu od 890.000 eura, koja bi se finansirala mimo Zakona o Prijestonici, budući da ova škola iako relativno nova nema salu za fizičko vaspitanje, već se za tu namjenu koriste adaptirane učionice. Uzimajući u obzir činjenicu da je ovo jedna od dvije osnovne škole u gradskom jezgru, neophodno je pristupiti rješavanju ovog značajnog projekta za obrazovanje u našem gradu. Umjesto od vlasti predviđenih 3.805.000 eura za Cetinje, našim amandmanima smo predvidjeli ukupan iznos od 6.050.000 eura koliko našem gradu i pripada po Zakonu i pozivamo sve poslaničke klubove da u Skupštini podrže ove predloge i time na djelu, a ne na riječima dokažu koliko im je stalo do crnogorske Prijestonice, kao centra naše državnosti, duhovnosti i istorijskog utemeljena", rekao je Đurašković.

Bonus video: