Evropski Parlament RAZMATRA IZVJEŠTAJ O CRNOJ GORI

Picula: Mirna tranzicija vlasti se nije učvrstila u konstruktivan dijalog

"Članstvo u EU ne smije biti alibi za političke blokade, kao i političku manipulaciju bilo koje političke opcije. Upravo suprotno, politički dogovor ili savez za evropska pitanja uprkos političkim razlikama je od presudne važnosti za ubranje procesa pristupanja u EU"

26918 pregleda 69 reakcija 35 komentar(a)
Tonino Picula, Foto: Alexis Haulot
Tonino Picula, Foto: Alexis Haulot

Izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonino Picula ocijenio je da se crnogorska mirna tranzicija vlasti nije učvrstila u konstruktivan dijalog i saradnju.

"Zbog jučerašnjih najava da najveća opoziciona stranka neće učestvovati u radu Skupštine, pa ni u radu Odbora za reformu izbornog zakonodavstvu, želm naglasiti - od izuzetne je važnosti da Skupština funkcioniše kao centralno mjesto demokratskog političkog djelovanja, a kohabitacija između predsjednika i premijera bude konstruktivna i u skaldu sa Ustavom", rekao je Picula na sjednici EP predstavljajući Izvještaj za Crnu Goru za period 2019-2020.

Kazao je da dodatni politički pritisak stvara predstojeće glasanje o budžetu, a prošlo je već pola ove godine.

Smatra da je potrebno prihvatiti pozitivne elemente dosadašnjeg političkog nasljeđa te ga nadgraditi i učini efikasnijim.

"Članstvo u EU ne smije biti alibi za političke blokade, kao i političku manipulaciju bilo koje političke opcije. Upravo suprotno, politički dogovor ili savez za evropska pitanja uprkos političkim razlikama je od presudne važnosti za ubranje procesa pristupanja u EU", rekao je Picula.

To je važno, kako je dodao, jer je Crna Gora najdalje odmakla na tom putu, otvaranjem svih i privremenim zatvaranjem tri poglavlja,

"Što se tiče daljeg napretka njveći izazov je zatvaranje otvorenih poglavlja. Podržavam prihvatanje nove metodologije, ali će napredak u svim ostalim zavisiti od napretka u sektoru vladavine prava, odnosno poglavljima 23 i 24, što je jedna od glavnih poruka u Izvještaju", naveo je Picula.

Preporučujemo za Vas