Sastanak Brajovića i Orave: Mediji moraju biti nezavisni i slobodni od političkih uticaja

"Javni servis, imajući u vidu njegov značaj u informisanju i obrazovanju građana Crne Gore - mora biti slobodan od pritisaka, ali i svjestan svoje odgovornosti prema građanima koji ga finansiraju"
1 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Ivan Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 29.11.2017. 15:23h

Crna Gora kao zemlja kandidat cijeni evropske vrijednosti, a takođe i sama pruža doprinos zajednici evropskih naroda - zaključeno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića i šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aiva Orava, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Skupštine.

"U svjetlu napretka Crne Gore u procesu evropskih integracija, razgovarano je i o potrebi očuvanja slobode izražavanja i otvorenosti medija, kao jedne od osnovnih prepostavki u tom procesu. Ambasador Orav je istakao važnost ovog segmenta u Poglavlju 23, te prenio stav zvaničnika EU, sa kojom su saglasne sve države članice, da mediji, među njima i Javni servis, moraju biti nezavisni i slobodni od političkih uticaja i pritisaka bilo koje vrste", ističe se u saopštenju.

Dalje se navodi da je predsjednik Skupštine istakao da Crna Gora, kao država sa najvećim ostvarenim napretkom u procesu pristupanja EU, u svim segmentima, pa i u slobodi medija, posvećena da ostvari najviše standarde.

"On se saglasio da Javni servis, imajući u vidu njegov značaj u informisanju i obrazovanju građana Crne Gore - mora biti slobodan od pritisaka, ali i svjestan svoje odgovornosti prema građanima koji ga finansiraju - kako bi mogao da izvještava i edukuje na profesionalan i objektivan način. U prilog podršci daljoj profesionalizaciji Javnog servisa, predsjednik Brajović je naveo podatak da su budžetska sredstva za narednu godinu planirana u značajno većem iznosu u odnosu na 2017. godinu", istaknuto je u saopštenju nakon sastanka kojem su prisustvovali ambasadori UK Alison Kemp i Italije Vinćenco Del Monako.

Bonus video: