"pesimistična ocjena generisana je nedovoljnom posvećenošću..."

Đukanović: Danas smo dalji od EU nego što smo bili 2014.

Legitimno je, kako je naveo, da treće zemlje koriste onaj prostor koji im se ostavi prazan, ali nije dobro da je taj prostor nedovoljno ispunjen

15484 pregleda 789 reakcija 61 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Zemlje Zapadnog Balkana (ZB) moraju znati da li je zaista realna njihova perspektiva u Evropskoj uniji (EU) u dogledno vrijeme, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, navodeći da je krajnje vrijeme da se ti odnosi učine jasnim.

Đukanović je u Briselu, nakon radne večere lidera zemalja ZB sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom, rekao da su razgovarali o dva aspekta tih odnosa, od kojih je jedan bio realizacija investiciono-razvojnog okvira EU prema ZB.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana
Lideri zemalja Zapadnog Balkanafoto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

"Logično da je drugi aspekt bio geopolitički. Razgovarali smo uopšte o perspektivi članstva u EU zemalja ZB i o odrazu tog procesa na stabilnost regiona i njegov ekonomski i demokratski prosperitet", kazao je Đukanović.

On je rekao da je to je bila prilika da, u ime Crne Gore, saopšti viđenje koje, kako je kazao, nije bilo pretjerano optimistično.

Đukanović je podsjetio da su još 2003. godine, na Solunskom samitu, definisali jasnu perspektivu za zemlje ZB, pa čak i odredili neki krajnji rok da će to sve biti završeno 2014. godine.

"Danas smo sedam godina kasnije, i moja ocjena je da smo danas dalji od EU nego što smo bili 2014. godine", rekao je Đukanović.

Borelj i Đukanović
Borelj i Đukanovićfoto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

On je kazao da se ne radi o tome da su zemlje ZB danas u lošijem reformskom kapacitetu.

"Ova pesimistična ocjena generisana je, prije svega, nedovoljnom posvećenošću i jedne i druge strane dostizanju zajedničkog cilja. A zajednički cilj je da zemlje ZB postanu članice EU", precizirao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u međuvremenu se događalo mnogo političke konfuzije.

"Na početku mandata ove Komisije imali smo nekoliko veoma optimističkih ocjena koje se tiču evropske budućnosti ZB", kazao je Đukanović.

Međutim, kako je naveo, paralelno sa tim ocjenama iz Brisela stizale i druge ocjene, iz drugih evropskih centara koje su bile kontradiktorne tim najavama.

"Tako da danas još nemamo jašnu sliku naših odnosa, i to je bila i moja glavna poruka. Kazao sam da je možda i posljednji trenutak da naše odnose učinimo jasnim, i da moramo znati da li je zaista realna perspektiva zemalja ZB u EU u dogledno vrijeme, i moramo definisati jasan vremenski okvir", istakao je Đukanović.

To je, smatra on, minimum korektnosti i partnerske odgovornosti.

Đukanović je kazao da su svi učesnici na radnoj večeri podržali takav pristup i izrazili uvjerenje da jeste neko krajnje vrijeme da se ti odnosi postave na jasne osnove.

"Da se daju neki jasni okviri, jer u protivnom će se nastaviti sa ovom nepovoljnom realnošću koje sada imamo, da prazan prostor na ZB koriste treće zemlje", dodao je Đukanović.

Legitimno je, kako je naveo, da treće zemlje koriste onaj prostor koji im se ostavi prazan, ali nije dobro da je taj prostor nedovoljno ispunjen.

"Taj prostor mora da ispuni EU kao geopolitički subjekt koji ima primarnu odgovornost za stabilnost, ekonomski i demokratski prosperitet jednog evropskog regiona", poručio je Đukanović.

On je rekao da vjeruje da je i ova večera, i čitav niz događaja posljednjih dana, nagovještaj intenzivnije posvećenosti Unije regionu ZB.

"Da prene i pomalo usnule reformske potencijale u našem regionu, i da uz takav podsticaj Brisela aktiviramo sve političke i društvene mehanizme u našim zemljama, koji definitivno imaju potencijal da nas dovedu do onih standarda koji će ZB učiniti sastavnim dijelom savremene evropske civilizacije", zaključio je Đukanović.

Nema druge perspektive za region osim integracije u EU

Nema druge perspektive za region osim integracije u Evropsku uniju (EU), poručeno je prilikom susreta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja.

Đukanović se sa Boreljom susreo u Briselu.

"Susret sa visokim prestavnikom Boreljom uoči večere sa liderima Zapadnog Balkana. Potpuna saglasnost da nema druge perspektive za naš region osim integracije u EU", napisao je Đukanović na Tviteru.

Preporučujemo za Vas