Filipović: Crna Gora će promovisati politiku otvorenih vrata Alijanse

Filipović je naglasio da će Crna Gora podržati susjede koji slijede evroatlantski cilj
2 komentar(a)
NATO, UDG, Foto: Ministarstvo odbrane
NATO, UDG, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 29.11.2017. 13:32h

Crna Gora će, sa pozicije članice, promovisati politiku otvorenih vrata NATO, uz uvjerenje da je članstvo svih država Zapadnog Balkana u Alijansi najbolji okvir za stabilan region“, poručio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Slobodan Filipović. On je govorio na otvaranju godišnje konferencije Udruženja diplomaca Maršal Centra, koja se održava na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici. Filipović je naglasio da će Crna Gora podržati susjede koji slijede evroatlantski cilj, ohrabrivati ih da slijede njen put reformi jer, kako je kazao, samo na taj način se može osigurati bezbjednost na ovom području. Filipović je kazao da reforme u sektoru odbrane kroz koje je Crna Gora prošla tokom jedanaestogodišnjeg procesa pristupanja predstavljaju stabilnu osnovu i čine lakšim sadašnji proces integracije u sistem kolektivne odbrane. „Rezultatima na planu evro-atlantskih integracija, sve smo bliži evropskoj zajednici“, naglasio je Filipović, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. Državni sekretar je govorio o osnovama i pravcima strateškog djelovanja Crne Gore na planu odbrane i bezbjednosti, u svojstvu NATO saveznice i na planu regionalne saradnje.

Prema njegovim riječima, kao NATO članica, Crna Gora će nastaviti da doprinosi uspostavljanju i unapređenju međunarodnog mira i stabilnosti, učešćem u mirovnim misijama i operacijama pod okriljem NATO i EU. „Za stolom Alijanse, podržavaćemo predloge koji donose prosperitet naše države i ostalih saveznica, ali i garantuju mir i stabilnost području i van NATO granica“, kazao je Filipović. On je istakao da će Crna Gora nastaviti započeti proces reformi i modernizacije Vojske, investirajući u sektor odbrane u skladu sa odlukama Samita u Velsu, koje podrazumijevaju izdvajanje za odbranu od dva odsto nacionalnog BDP-a do 2024. godine, kao i izdvajanjem od 20 odsto od tih sredstava za modernizaciju i opremanje Vojske. On je podsjetio da je u toku izrada Nacionalnog plana za investiranje u odbranu za period 2018-2024. Filipović je naglasio da značajnu ulogu u unapređivanju crnogorskih kapaciteta i sposobnosti imaju brojne edukativne institucije saveznica i partnerskih država, među kojima je i Džordž Maršal Centar, sa kojim Ministarstvo odbrane ima dugogodišnju saradnju. „Uvjeren sam da će u narednom periodu ova saradnja biti unaprijeđena, upućivanje predstavnika Ministarstva i Vojske na obuke u Garmiš-Partenkirhenu i aktivnostima u organizaciji Udruženja diplomaca Crne Gore“, poručio je Filipović. Tema ovogodišnje konferencije je „Crna Gora kao nova NATO članica“.

Na otvaranju godišnje konferencije Udruženja diplomaca Maršal Centra, govorili su potpredsjednica Udruženja diplomaca Maršal Centra u Crnoj Gori, Olivera Injac, ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Margaret En Uehara i nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović.

Bonus video: