Radunović: DF će pokrenuti opoziv Đukanovića, tražićemo izjašnjenje Ustavnog suda

"Misli se na ambasadore i ljude koji 21. maja nisu glasali za nezavisnost Crne Gore. Građani ove države koji su ulčestvovali na jednom izjašnjavanju, plebiscitu zbog toga kako su se izjasnili ne mogu da obavljaju javnu funkciju u zemlji u kojoj je Milo Đukanović predsjednik i šef režima 30 godina", kazao je Radunović

44207 pregleda 1150 reakcija 129 komentar(a)
Radunović, Foto: Printscreen YouTube
Radunović, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 19.05.2021. 13:55h

Demokratski front će tražiti izjašnjenje od Ustavnog suda i pokrenuti opoziv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića zbog kršenja Ustava izjavama vezanim za svoje razgovore sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem i njegovim odnosom prema kandidatima za ambasadore, kazao je poslanik DF Slaven Radunović.

Đukanović je danas tokom obraćanja na Cetinju saopštio da oni koji su bili protiv obnove nezavisnosti nemaju moralno pravo da traže saglasnost države Crne Gore da budu njeni predstavnici.

Radulović je kazao da je Đukanović ovom izjavom prekršio Ustav i osnovna ljudska prava određenih ljudi.

"Misli se na ambasadore i ljude koji 21. maja nisu glasali za nezavisnost Crne Gore. Građani ove države koji su ulčestvovali na jednom izjašnjavanju, plebiscitu zbog toga kako su se izjasnili ne mogu da obavljaju javnu funkciju u zemlji u kojoj je Milo Đukanović predsjednik i šef režima 30 godina", kazao je Radunović.

On je citirao Ustav Crne Gore, odjeljak Ljudska prava i slobode, član 17 u koje piše: "Prava i slobode ostvaruju se na onsovu ustava i potvrđenih međunarodnih sporazuma. Svi su pred zakonom jednaki bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo" i kazao da je ovo najeksplicitniji vid kršenja ljudskih prava od kada je uvedeno višestranačje.

"Ovo je vrhunac drskosti koji ne bi smio da se završi na način da Milo Đukanović nastavi da obavlja ovu funkciju. Očekujem najozbiljnije reakcije svih institucija u Crnoj Gori, nevladinih organizacija kao i diplomatskog kora".

Radunović je kazao da će probati da animiraju 25 poslanika, koliko je potrebno da bi se pokrenuo opoziv, jer je Đukanović ovom izjavom pokazao da on nije predsjednik svih građana.

Bonus video: