Za Đukanovića EU nema kredibilitet da kritikuje

Portparolka EK Ana Pisonero Hernandez nije željela da komentariše Đukanovićeve riječi, ali je za „Vijesti“ ponovila stav Komisije o potrebi napretka u reformi vladavine prava i dijalogu o izborima u pravosuđu

26254 pregleda 580 reakcija 62 komentar(a)
Đukanović, Foto: SAVO PRELEVIC
Đukanović, Foto: SAVO PRELEVIC

Čujemo ono što o bojkotu parlamenta kažu naši uvaženi evropski partneri i, kao i obično, ozbiljno analiziramo svaku poruku. Međutim, više bih volio da sam čuo koju riječ od predstavnika EU na temu brutalnog ignorisanja preporuka Venecijanske komisije (VK) prilikom usvajanja izmjena tužilačkog zakona – kazao je juče predsjednik države i lider Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović.

On je to rekao na konferenciji za medije na Cetinju povodom tri godine od stupanja na dužnost predsjednika, odgovarajući na pitanje „Vijesti“ – kako komentariše kritike iz EU upućene povodom odluke njegove partije da otpočne bojkot Skupštine.

Poslanik Evropskog parlamenta (EP), Vladimir Bilčik, upozorio je prekjuče na bojkot DPS-a, rekavši da se tako „ne rješavaju stvari u Evropi“. Izvjestilac EP za Crnu Goru, Tonino Picula, kazao je da je od izuzetne važnosti da Skupština funkcioniše „kao centralno mjesto demokratskog političkog djelovanja“.

Đukanović je rekao da bi mnogo više bih cijenio EU da je o izmjenama tužilačkog zakona, koji je vratio parlamentu na ponovno odlučivanje, pročitao, kako je naveo, „nešto ubjedljivije od onoga što je portparolka Evropske komisije (EK) rekla dan nakon usvajanja izmjena“.

„Mislim da je na taj način svako poprilično izgubio kredibilitet da sugeriše šta bi trebalo činiti. Trideset godina smo ovu zemlju vodili kroz najteža iskušenja. Imamo potrebno samopoštovanje, i to mora da zna svako – i na domaćoj, i na međunarodnoj sceni. Prema tome, morate se kvalifikovati istim takvim samopoštovanjem da bismo ozbiljnije doživljavali vaše preporuke za naše dalje ponašanje“, istakao je on.

Portparolka EK, Ana Pisonero Hernandez, nije željela da komentariše Đukanovićeve riječi, ali je za „Vijesti“ ponovila stav EK o izmjenama Zakon o državnom tužilaštvu, izrečen nakon glasanja u Skupštini.

„Vjerujemo da će Crna Gora kao prioritet postaviti razmatranje svih preostalih pitanja istaknutih u dopunskom mišljenju VK o revidiranom nacrtu izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu, posebno kad je riječ o prijevremenom razrješenju svih članova Tužilačkog savjeta. Da bi napredovala na svom putu ka EU i ispunila privremena mjerila za poglavlje 23, Crna Gora treba da ostvari dalji napredak u reformi vladavine prava i da se uključi u međupartijski dijalog o ključnim imenovanjima u sudstvu“, kazala je Pisonero Hernandez.

Đukanović je ocijenio da nova vlast izmjenom tužilačkog zakona želi da uspostavi apsolutnu kontrolu nad sistemom vlasti. Tvrdi da u DPS-u ne strahuju od tih izmjena.

„Nema nikakvog straha. Izražavamo revolt prema praksi da se ovako donese tužilački zakon. Na ovaj način se ruše temeljni demokratski principi i naše partnerstvo s EU“, smatra on.

Predsjednik države juče je saopštio i da je s Vladom i ministrom vanjskih poslova otpočeo razgovore o imenovanju novih ambasadora. Kako je naveo, dostavljeni su mu predlozi za 18 ambasadora.

„Oko jednog broja njih smo se usaglasili. Oko drugog se nijesmo složili, a vjerujem da se oko jednog broja nećemo ni složiti. Ni u snu neću podržati bilo kojeg diplomatu koji je na bilo koji način ikad radio ili govorio protiv Crne Gore. Oni koji su bili protiv nezavisnosti Crne Gore nemaju ni moralno pravo da traže da budu njeni predstavnici“, poručio je Đukanović.

Govoreći o petnaestogodišnjici obnove nezavisnosti, on je rekao da je Crna Gora u proteklom periodu imala ozbiljan razvoj.

„Bilo je uspona i padova, ali nema nijednog društva koje ima samo kontinuitet uspjeha. Crna Gora je danas stabilna multietnička zajednica, uvažen i pouzdan susjed, poštovan partner i saveznik u Evropi i na globalnoj sceni. U proteklih 15 godina dokazali smo koliko nam je vrijeme dalo za pravo da Crna Gora može bolje i više samo kad sama odlučuje o svojoj budućnosti. Ne dozvolimo nikad više da nam drugi određuju budućnost“, poručio je on.

Đukanović je rekao da se mora raditi na podizanju nacionalne odgovornosti kako svaka sljedeća promjena vlasti „ne bi bila ovako dramatična“. On je dodao da sumnja da nova vlast ima potrebnu dozu patriotizma i odgovornosti.

„Imali smo priznanje premijera da možda nije želio crnogorsku nezavisnost, ali vidimo da je želio da bude premijer u državi koju možda nije želio. Ova vlast dovodi u pitanje neke od strateških nacionalnih interesa. Ova faza političkog života nije nešto čime će se Crna Gora ponositi“, napominje Đukanović.

Predsjednik države je rekao da je optimista po pitanju evropeizacije crnogorskog društva.

„Kad ćemo postati članica EU, to u ovom trenutku više zavisi od EU nego od nas. Čak i da se taj datum i ne dogodi, naš interes je evropska Crna Gora“, zaključio je Đukanović.

Nijesmo donijeli odluku o bojkotu, Leposavić nije naš problem

Iako su iz DPS-a u ponedjeljak saopštili da kreću u bojkot parlamenta, Đukanović tvrdi da njegova partija nije donijela odluku o tome.

„DPS ima taj izbor pred sobom i o njemu će odgovorno razmisliti. Poslanički klub DPS-a za sada je u parlamentu i ne ulazi u plenarnu salu. Više puta smo kazali da smo državotvorna politika. To nas obavezuje i da budemo državno odgovorna opozicija“, istakao je on.

Đukanović je poručio da DPS neće biti dekor u Skupštini dok se, kako je rekao, demonstrira bahatost, ruši Ustav i ugrožava evropski put Crne Gore.

Lider DPS-a napominje da inicijativa za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog izjave o Srebrenici, nije motiv ni za napuštanje, ni za povratak u parlament. Dodaje da će naknando odlučiti li će se vratiti u Skupštinu kad se bude glasalo o Leposaviću.

„Kad bih se ja pitao, ljudi – ne samo poput Leposavića, nego i mnogi u toj Vladi, poput premijera – nikad ne bi došli u šansu da se nađu na tim pozicijama. Prema tome, ne očekujte od nas da rješavamo pitanje koje nije naše“, podvukao je on.

Đukanović kaže da bi vladajućoj većini bilo vrlo politički profitabilno „kad bi DPS obavio posao za njih“ u slučaju Leposavića.

„DPS je rekla sve što je trebalo o Srebrenici i o onima koji iz pozicija vlasti u Crnoj Gori negiraju genocid u Srebrenici. Nemamo zaista nikakvu potrebu da se bilo kome dokazujemo na tu temu. Ako ne budemo u parlamentu, neka se predstavnici saveza tri vladajuće koalicije suoče sa svojom odgovornošću i vide kakav je njihov odnos prema negiranju genocida“, naglasio je on.

Đukanović je rekao da u DPS-u nijesu zadovoljni rezultatom na nedavno održanim lokalnim izborima u Herceg Novom, ali da to nije razlog da podnese ostavku.

Nemam račune u inostranstvu, nijesam vlasnik „Amana“

Đukanović je na godišnjoj konferenciji saopštio da nema račune u inostranstvu, niti imovinu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), kao ni pasoš te države.

„Jedino imam crnogorsko državljanstvo“, tvrdi on.

Predsjednik je negirao i da je stvarni vlasnik „Aman Resortsa“.

„To je još jedna u nizu spekulacija kako bi se pogoršao imidž Mila Đukanovića na političkoj sceni“, istakao je on.

Bonus video: