Crno na bijelo: Uputili smo amandmane na budžet, vratićemo usluge dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju...

"Jedan porodični saradnik radi optimalno sa 10 do 12 porodica, usluga traje od 8 do 12 mjeseci, u zavisnosti od potreba porodice, a realizuje se u prosjeku po jedna posjeta porodici nedjeljno. Od 2016. do sada, u uslugu je bilo uključeno 255 porodica, odnosno 667-oro djece. Važno je napomenuti da je u uslugu bio uključen veliki broj djece iz RE populacije"

6417 pregleda 2 komentar(a)
URA, Foto: URA
URA, Foto: URA

Poslanički klub Crno na bijelo podnio je amandaman na Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu kojim bi se finansirale dvije usluge Ministarstva finansija i socijalnog staranja iz oblasti socijalne i dječje zaštite – usluga porodičnog saradnika i dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju, navodi se u saopštenju.

Od 2016. godine, podsjećaju iz tog poslaničkog kluba, uz podršku nekadašnjeg Ministarstva rada i socijalnog staranja, UNICEF-a i UNDP-a, u partnerstvu sa NVO Porodični Centar, kao dio procesa deistitucionalizacije i reforme, u okviru sistema socijalne i dječije zaštite razvija se usluga porodični saradnik.

Kako su naveli, korisnici usluge su porodice koje su na evidenciji Centra za socijalni rad koji ih i upućuje na tu uslugu, a cilj je da spriječi izmještanje djeteta iz porodice, unaprijedi funkcionisanje biološke porodice, da prevenira zanemarivanja i zlostavljanja djece i unaprijedi kapacitete roditelja kroz sticanje novih znanja i vještina u oblasti roditeljstva, kao i da pomogne pri adaptaciji djece na hraniteljske porodice i prevenira povratak djeteta u instituciju.

"Jedan porodični saradnik radi optimalno sa 10 do 12 porodica, usluga traje od 8 do 12 mjeseci, u zavisnosti od potreba porodice, a realizuje se u prosjeku po jedna posjeta porodici nedjeljno. Od 2016. do sada, u uslugu je bilo uključeno 255 porodica, odnosno 667-oro djece. Važno je napomenuti da je u uslugu bio uključen veliki broj djece iz RE populacije", navode.

Iz poslaničkog kluba Crno na bijelo napominju još da je, prema rezultatima, 98 odsto djece ostalo u svojim biloškim porodicama.

,,Rezultat je premašio očekivanja, jer se prema indikatorima usluga smatra svrsihodnom i adekvatnom ukoliko bi 80 odsto djece ostalo u biološkim porodicama".

Usljed prekida u finansiranju u 2021. godini, ovaj servis više nije dostupan u Podgorici i Nikšiću, dok su u Bijelom Polju, Herceg Novom, Kotoru, Tivtu, Budvi i Cetinju porodični saradnici angažovani sa polovinom radnog vremana, čime je više od 60 porodica, na mjesečnom nivou, sa najmanje oko 150 djece, ostalo bez ovog vida podrške, navodi se u saopštenju.

Usluge koje pružaju dnevni centri za djecu sa smetnjama u razvoju, kako još navode iz poslaničkog kluba Crno na bijelo, imaju za cilj da doprinosu boljem kvalitetu života djece i mladih sa smetnjama u razvoju i podstiču njihov razvoj.

,,Od osnivanja ovih institucija, prethodno Ministarstvo rada i socijalnog staranja djelimično je učestvovalo u pokrivanju troškova smještaja korisnika, a lokalne samouprave finansirale su zarade zaposlenih i ostale troškove. Potom je nadležno Ministarstvo obavijestilo opštine da više neće finansirati smještaj korisnika u dnevnim centrima, jer lokalne samouprave treba da odrede uslove, cijenu usluge i kriterijume za participaciju korisnika, roditelja i srodnika u pokrivanju troškova smještaja. Takva odluka predstavlja rizik da dnevni centri za djecu sa smetnjama u razvoju i njihovi korisnici budu lišeni smještaja, ishrane i ostalih potreba tokom boravka u dnevnom centru”.

Za potrebe najugroženijih u crnogorskom društvu, nije potrebno izdvojiti ogroman novac, ističu iz koalicije Crno na bijelo.

,,Kako bi se servisirale usluge za jedne od najranjivijih kategorija našeg društva, u Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu kod potrošačke jedinice Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, u okviru programa socijalne zaštite, potrebno je izvršiti usklađivanja, i iznos od milion i 60 hiljada eura zamijeniti iznosom od milion i 423 hiljade”, zaključuju iz poslaničkog kluba Crno na bijelo.

Bonus video: