Carević: Radoviću, da ste čitali materijale za sjednicu znali bi da komisija postoji već dvije godine

"Obavezne informacije koje su sadržane u svakom izvještaju o radu predstavljaju i podaci koje su sve komsije i druga radna tijela formirana od strane predsjednika opštine, zbog čega ne mogu biti saglasan sa stavom koji ste iznijeli da “niste bili obaviješteni” jer ste bili u prilici da pročitate izvještaje"

22088 pregleda 235 reakcija 44 komentar(a)
Carević, Foto: Vuk Lajović
Carević, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Carević odgovorio je šefu parlamenta Krstu Radoviću da Komisija za praćenje procesa planiranja prostora u Opštini Budva postoji već dvije godine i da bi to znao da je čitao materijal za poslednju sjednicu, koju je on zakazao, a na čijem dnevnom redu je izvještaj o radu predsjednika Opštine u kome su navedeni svi podaci o radu komisija i ostalih radnih tijela.

Radović je ranije uputio dopis Careviću da on kao predsjednik parlamenta a i odbornici nijesu upoznati da postoji pomenuta Komisija, te zatražio da mu se dostave svi podaci.

„Prije svega, želim da vam ukažem da shodno članu 58 stav 1 tačka 12 Zakona o lokalnoj samoupravi predsjednik opštine podnosi Skupštini godišnji izvještaj o svom radu i radu organa i službi do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu, te da sam shodno ovoj zakonskoj obavezi Skupštini Opštine Budva podnosio redovne godišnje izvještaje. Obavezne informacije koje su sadržane u svakom izvještaju o radu predstavljaju i podaci koje su sve komsije i druga radna tijela formirana od strane predsjednika opštine, zbog čega ne mogu biti saglasan sa stavom koji ste iznijeli da “niste bili obaviješteni” jer ste bili u prilici da pročitate izvještaje i time se upoznate sa radom i aktivnostima predsjednika opštine kao i sa radom i aktivnostima svih organa, upravi i službi Opštine Budva”, naveo je Carević u dopisu Radoviću u koji su "Vijesti" imale uvid.

U svakom slučaju, kako je naglasio, bez obzira na navedeno, obavijestio ga je da je Komisija formirana 3.jula .2019. i to Rješenjem o formiranju Komisije za praćenje procesa planiranja prostora u Opštini Budva, a da je zadatak Komisije da prati procese planiranja prostora u postupku koji sprovodi Ministarstvo održivog razvoja i turizma kao i da uskladi aktivnosti svih službi i svih sekretarijata po tom pitanju.

"Pravni osnov za formiranje komisije sadržan je u članu 98 stav 1 tačka 26 Statuta Opštine Budva kojim je propisano da je nadležnost predsjednika opštine da obrazuje stručna radna tijela. Aktom o osnivanju komisije imenovani su: Milo Božović (menadžer Opštine Budva), predsjednik komisije; Ana Samardžić (glavni gradski arhitekta) član komisije; Stevo Davidović (sekretar Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj) član komisije; Danijela Marotić (rukovodilac Sektora za urbanizam) član komisije i Mihailo Kapisoda ( rukovodilac Sektora u Službi menadžera Opštine Budva) član komisije. Dana 25.septembra .2019. donijeto je Rješenje o izmjeni rješenja o formiranju Komisije za praćenje procesa planiranja prostora u Opštini Budva u kojem je izvršena izmjena osnovnog rješenja u članu 1 na način što je došlo do promjene člana komisije pa je umjesto Ane Samardžić u komisiju imenovana Sanja Marinović (samostalna savjetnica u Službi glavnog gradskog arhitekte)”, naglasio je Carević.

Dodaje da je 15.oktobra prošle godine donijeto Rješenje o dopuni rješenja o formiranju Komisije za praćenje procesa planiranja prostora u Opštini Budva kojim je izvršena dopuna rješenja na način što se u članu 1 stav 1 pod rednim brojem 6 dodaje novi član Komisije I to v.d. glavnog gradskog arhitekte Vladan Stevović.

“U konačnom, zbog intezivnog rada Komisije, povećanja obima posla i potrebe inoviranja sastava, dana 11.maja ove godine donijeto je Rješenje o formiranju Komisije za praćenje procesa planiranja prostora u Opštini Budva kojim se u komisiju imenuju: Milo Božović(poslanik u Skupštini Crne Gore) predsjednik; Vladan Stevović (Glavni gradski arhitekta) član; Stevo Davidović (sekretar Sekretarijata za prostorno planiranje i održivi razvoj ) član; Nemanja Kuljača (v.d. menadžera Opštine Budva) član; Danijela Marotić (rukovodilac Sektora za urbanizam) član; Mihailo Kapisoda (rukovodilac Sektora u Službi menadžera) član; Sanja Marinović (samostalni savjetnik I u Službi Glavnog gradskog arhitekte) član I Aleksandar Popović (pomoćnik sekretara Sekretarijata za komunalno-stambene poslove) član komisije. Komisija je u dosadašnjem radu održala 12 radnih sastanaka“, naglasio je Carević i taksativno naveo datume kada su održani sastanci Komisije, te dostavio i zapisnike sa sastanaka kako bi se Radović detaljno upoznao sa aktivnostima i metodologijom rada Komisije.

Carević se onda i lično obratio Radoviću podsjetivši ga da nije održao obećanje da će doći na sastanak, te da ga je i telefonski podsjetio.

„Gospodine Radoviću, kao što se može vidjeti iz gore navedenoga i uvidom u dostavljeni materijal, formiranje komsija kao stručnih radnih tijela spada u redovne aktivnosti predsjednika opštine i iste se obrazuje radi efikasnijeg, sistematičnijeg i cjelovitijeg rada po određenim pitanjima koji su po svojom prirodi složena i zahtijevaju sveobuhvatni i iznad svega stručni pristup.U materijalima koji su Vam dostavljeni bićete u prilici da se uvjerite da se Komisija u svom radu rukovodila iznad svega stručnim pristupom i da je bila stručna podloga za zauzimanje stavova Opštine Budva prema pitanjima iz domena prostornog planiranja i upravljanja prostorom, po kojima smo imali korenspodenciju sa nadležnim državnim organima a u prvom redu sa resornim ministarstvom Vlade Crne Gore“, istakao je Carević.

Siguran je da će se Radović „i ovog puta uvjeriti u postojanje dobre i kontinuirane komunikacije između organa lokalne uprave, odnosno između predsjednika Skupštine Opštine Budva i predsjednika Opštine Budva.

„Iako lično smatram da ste se o ovom i drugim pitanjima mogli mnogo brže informisati u neposrednoj komunikaciji.S tim u vezi, želim da Vas podsjetim da ste mi u telefonskom razgovoru koji smo imali prije 15 dana, obećali da ćete doći u kabinet predsjednika opštine kako bi smo održali sastanak do kojeg još uvijek nije došlo, uprkos tome što sam Vas na isto podsjetio nakon protoka od nekoliko dana u ponovnom telefonskom pozivu. Ukoliko ostajete pri izrečenom stavu da prihvatate da se sretnemo, predlažem da Vi odredite mjesto i vrijeme i o istom me obavijestite kako bi smo bili u prilici da zajednički razmotrimo brojna pitanja i probleme sa kojima se susreće naša lokalna uprava“, zaključio je Carević.

Bonus video: