Tilije: Crna Gora u predvodničkoj poziciji na putu ka EU

"Bečić je istakao da je fokus nove parlamentarne većine usmjeren ka reformama u poglavljima 23 i 24"

1271 pregleda 2 komentar(a)
Aleksa Bečić na online sastanku, Foto: Skupština Crne Gore
Aleksa Bečić na online sastanku, Foto: Skupština Crne Gore

Belgija podržava crnogorski put prema Evropskoj uniji i smatra da je Crna Gora u predvodničkoj poziciji u odnosu na druge zemlje Zapadnog Balkana, kazala je predsjednica predstavničkog doma Belgije Elijan Tilije, saopštili su iz Skupštine Crne Gore.

Kako navode, Tilije se sastala danas u online formatu sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem.

"Sastanak je organizovan u kontekstu protekle Konferencije predsjednika parlamenata država članica Evropske unije i bio je prilika da sagovornici nastave dijalog o brojnim započetim temama na margini konferencije. Apostrofirajući spoljnopolitičke prioritete Crne Gore, Bečić je upoznao sagovornicu sa aktuelnostima i izazovima u pogledu reforme pravosudnog sistema", navodi se u saopštenju.

Bečić se osvrnuo na činjenicu da je Crna Gora jedina država kandidat sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima i potpuno usklađenom spoljnom i bezbjedonosnom politikom sa EU, te kako je kazao, fokus nove parlamentarne većine usmjeren je ka reformama u poglavljima 23 i 24.

"Tilije je izrazila zadovoljstvo nastavkom crnogorske aspiracije ka EU i uputila ohrabrujuće poruke u pravcu ključnih reformi, sa akcentom na vladavinu prava", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali iz Skupštine, Tilije je kazala da "pregovori moraju biti strogi ali pošteni, isključivo na osnovu individualnih postignuća“.

"Ona je naročito podstakla planove Crne Gore „kao mlade demokratije koja želi da napreduje“ i pohvalila dosadašnje uložene napore", dodaju oni.

"Uz poziv da posjeti Crnu Goru, sagovornici su razmijenili mišljenja o unapređenju ekonomske, privredne i turističke saradnje, sa posebnim osvrtom na dosadašnje belgijske investicije u sektoru turizma", navodi se u saopštenju.

Bonus video: