MUP: Potpisani Sporazumi o graničnim prelazima sa BiH

“Zajednički granični prelazi doprinijeće jednostavnijoj i bržoj graničnoj kontroli, racionalizaciji i jačanju uzajamnog povjerenja, unapređenju saradnje između graničnih službi i efikasnijoj primjeni zajedničkih mjera u suzbijanju svih oblika prekograničnog kriminala”, kazao je Sekulović

4786 pregleda 5 komentar(a)
Sekulović, Foto: Luka Zeković
Sekulović, Foto: Luka Zeković

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić potpisali su Sporazum o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj, kao i anekse Sporazuma o sprovođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima.

Sekulović je objasnio da će na njima biti primijenjen koncept integrisanog upravljanja granicom.

“Zajednički granični prelazi doprinijeće jednostavnijoj i bržoj graničnoj kontroli, racionalizaciji i jačanju uzajamnog povjerenja, unapređenju saradnje između graničnih službi i efikasnijoj primjeni zajedničkih mjera u suzbijanju svih oblika prekograničnog kriminala”, kazao je Sekulović.

Ovim će se, smatra on, dodatno omogućiti efikasnije rješavanje svakodnevnih životnih pitanja stanovništva koje živi u pograničnim područjima obje države.

"Ministri su razgovarali i o unapređenju saradnje u oblasti bezbjednosti, a konstatovano je da postoji obostrana spremnost za jačanje međusobnih odnosa i zajedničkih interesa", navodi se u saopštenju MUP-a.

Cikotić je tom prilikom kazao da će građani ovih država slobodnije, jednostavnije i lakše prelaziti granicu, a da time potvrđuju univerzalne principe integracije i povezivanja, a ne fragmentacije.

On je takođe pozvao Sekulovića u posjetu Bosni i Hercegovini, kao i nastavak razgovora o bezbjednosnim izazovima na najvišem nivou.

Bonus video: