Radulović: Savjet Evrope da posveti posebnu pažnju ljudskim pravima, zaštiti novinara i žena

"Prošla godina je pokazala sposobnost Savjeta da riješi hitna pitanja, prilagodi se novim okolnostima i, što je najvažnije, pruži smjernice državama članicama kako bi se obezbijedilo poštovanje i zaštita ljudskih prava, demokratije i vladavine prava“, kazao je on

5742 pregleda 0 komentar(a)
Radulović, Foto: Savo Prelević
Radulović, Foto: Savo Prelević

Savjet Evrope, zajedno sa njegovim članicama, treba da posveti posebnu pažnju trenutnim trendovima, koji prijete da podriju dostignute standarde, posebno kada su u pitanju poštovanje i primjena Konvencije o ljudskim pravima, zaštita novinara i žena, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On je je danas učestvovao na Ministarskoj konferenciji Savjeta Evrope, održanoj u virtuelnom formatu, u okviru njemačkog predsjedavanja.

Tim povodom je istakao nemjerljiv značaj koji Savjet Evrope ima kao organizacija koja promoviše i štiti demokratske vrijednosti, posebno u vremenu epidemiološke krize i rastućih tenzija u Evropi.

"Prošla godina je pokazala sposobnost Savjeta da riješi hitna pitanja, prilagodi se novim okolnostima i, što je najvažnije, pruži smjernice državama članicama kako bi se obezbijedilo poštovanje i zaštita ljudskih prava, demokratije i vladavine prava“, kazao je on.

Govoreći o zaštiti novinara, ministar Radulović je kazao da je za Crnu Goru sloboda medija osnova demokratskog društva, jer samo slobodni i nezavisni mediji afirmišu ono što je javni interes i civilizacijski napredak.

Takođe, naglasio je da važnost zaštite žena od bilo koje vrste nasilja, uključujući porodično, pri čemu je ukazao na značaj primjene Istanbulske konvencije, koja predstavlja najnapredniji međunarodni ugovor u ovoj oblasti.

Radulović smatra da je potrebno obezbijediti i efikasnost primjene Konvencije o ljudskim pravima, na način da se sve presude Evropskog suda za ljudska prava poštuju i bez odlaganja sprovode u svim državama članicama.

U Hamburgu su bili prisutni njemački i mađarski predstavnici, odnosno aktuelni i naredni predsjedavajući, kao i šefovi glavnih insititucija Savjeta Evrope.

Konferenciju su otvorili predsjednik Savezne Republike Njemačke, Frank-Valter Štajnmajer i ministar vanjskih poslova SR Njemačke Haiko Mas.

Bonus video: