Leković: Dvorac kralja Nikole u katastrofalnom stanju, Raičević i Miranović izbjegli da se pred gostima "crvene"

Umjesto da se pozabave ovim problemom, ugostili su na Cetinju delegacije iz Skoplja i Sarajeva, koji povodom obilježavanja 15. godišnjice od obnove nezavisnosti Crne Gore borave u našoj zemlji i time su "vješto izbjegli da se pred uvaženim gostima “crvene” u sopstvenom gradu"

14239 pregleda 15 komentar(a)
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Zavičajni muzej u Baru, Dvorac Kralja Nikole odnosno nepokretno kulturno dobro II kategorije, osnovna je kulturna razglednica svih građana i turista koji dolaze u Bar i trenutno se nalazi u katastrofalnom stanju, ali to nije uticalo na lokalnu vlast da se ovim problemom pozabavi, saopštio je odbornik Demokratske Crne Gore u Skupštini Opštine (SO) Bar Momčilo Leković.

Umjesto toga, pojašnjava on, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević zajedno sa gradonačelnicima Cetinja Aleksandrom Kašćelanom, Podgorice Ivanom Vukovićem, kao i direktoricom NMCG i predsjednicom savjeta za kulturu Opštine Bar Anastazijom Miranović ugostili su na Cetinju delegacije iz Skoplja i Sarajeva, koji povodom obilježavanja 15. godišnjice od obnove nezavisnosti Crne Gore borave u našoj zemlji.

Kako ističe, Raičević i Miranović goste nijesu ugostili u gradu pod Rumijom, što bi, smatra on, takođe bilo potpuno prirodno, već su sa gostima obilazili Narodni muzej i Muzej kralja Nikole na Cetinju, a time su "vješto izbjegli da se pred uvaženim gostima “crvene” u sopstvenom gradu, pokazujući im 15. godišnju "brigu" o kulturnim dobrima i nepokretnostima Bara i države Crne Gore"

"Dotrajali prozori i vrata, krov kojem je potrebna hitna sanacija kako se ne bi potpuno urušio, svjedoče o nebrizi najodgovornih u ovoj Opštini. Zavičajni muzej dio je JP Kulturni centar Bar koji je u raspodjeli “plijena” lokalne vlasti pripao partiji Biram Bar koja već tri godine gazduje ovim preduzećem, očigledno neuspješno", kazao je Leković.

Detalj iz dvorca kralja Nikole
Detalj iz dvorca kralja Nikolefoto: Demokrate Crna Gora

On je podsjetio da se svake godine za organizaciju manifestacije Barski ljetopis izdvaja 300 do 400 hiljada eura iz budžeta Opštine Bar, a turistima koji žele da uđu u Zavičajni muzej umjesto karte daje se kišobran, kako ne bi pokisli prilikom obilaska muzeja kojim bi Bar i Barani morali da se ponose.

Detalj iz dvorca kralja Nikole
Detalj iz dvorca kralja Nikolefoto: Demokrate Crna Gora

"Umjesto ponosa, svi skupa se stidimo. Očigledno svi osim najodgovornijih koji su juče nonšalantno gostima na Cetinju objašnjavali taj veliki patriotizam i borbu za kulturna dobra i nepokretnosti Crne Gore. Ipak, patriotizam se ne ispoljava lijepim riječima i busanjem u prsa, već djelima i fotografijama, a djela i fotografije vezane za kulturu grada iz kojeg pomenuti dvojac dolazi, dovoljno govore o patriotizmu koji gaje prema kulturi grada Bara i države Crne Gore", saopštio je Leković.

Bonus video: