Strateški partner osumnjičen za pranje novca: Bidilo na predlog Đukanovića dobio državljanstvo 2017.

Zapljena imovine u Italiji kazahstanskog milionera Igora Bidila najnoviji je udar na insisitiranje gradonačelnika Budve za potpisivanje protokla sa kompanijom “Velja voda lux”. Protiv i članice Carevićeve koalicije

50639 pregleda 45 reakcija 46 komentar(a)
Sačuvati park ili zidati zgradu?, Foto: Vuk Lajović
Sačuvati park ili zidati zgradu?, Foto: Vuk Lajović

Odbornici vlasti, njih pet iz redova Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije i Prave Budve, koji čine takozvani treći blok, zatražili su od predsjednika Skupštine opštine Krsta Radovića da se sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja skine odluka o milionskoj razmjeni nekretnina između Opštine Budve i tivatske firme “Velja voda lux“, koju je predložio gradonačelnik Marko Carević.

Zahtjev trećeg bloka dolazi u vrijeme najnovije afere vezane za tivatsku kompaniju “Velja voda lux“.

Kako su mediji objavili, italijanska finansijska policija zaplijenila je imovinu u toj državi kazahstanskog milionera Igora Bidila, jednog od osnivača firme “Velja voda lux“.

Bidilo, kome je na predlog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića 2017. dato crnogorsko državljanstvo kao uglednom biznismenu, u okviru akcije “Strateški partner“ sa još 11 osoba osumnjičen je za krivično djelo pranje novca u Italiji, zbog čega su mu zaplijenjene nekretnine u Sijeni, Firenci, Milanu, Rimu…

Kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, firmu “Velja voda lux“ koja je vlasnik atraktivne parcele od gotovo 3.000 kvadrata u samom srcu Budve na lokalitetu Velja voda, osnovala je kompanija CG Investment iz Tivta.

Osnivači firme CG Investment su Bidilo sa 75 odsto kapitala i Ivan Peković sa 25 odsto kapitala.

“Tražićemo izuzeće tačke vezane za slučaj koji je široj javnosti poznat kao slučaj ‘Velje vode’ sa dnevnog reda 8. sjednice Skupštine opštine Budva. Smatramo da je potrebno uraditi treću nezavisnu i profesionalnu ekspertizu vrijednosti građevinskih parcela iz tog slučaja, kao i vrijednosti nepokretnosti (stanova) koji se nalaze u TQ Plaza Budva, a koji su predviđeni da budu zamijenjeni za gore navedene parcele”, kazao je “Vijestima” odbornik PzP-a Filip Popović.

Najnoviji udar na Carevića dolazi u jeku političke krize nakon što prošle sedmice nije održana sjednica lokalnog parlamenta kada je 11 odbornika, pet iz PzP-a, SNP-a i Prave Budve i šest odbornika Demokrata zaražilo da se sjednica odloži, nezadovoljni radom predsjednika Opštine Marka Carevića i njegovim vaninstitucionalnim i samovoljnim djelovanjem.

Treći blok, dio je koalicije “Za budućnost Budve” koju je predvodio Carević na lokalnim izborima, a koji se praktično odvojio nakon što je došlo do sukoba na relaciji Demokrate i Nova srpska demokratija oko formiranja vladajuće koalicije i raspodjele funkcija.

Carević je iz trećeg pokušaja tu tačku uvrstio u dnevni red skupštinskog zasjedanja, a svoju odluku bazira na protokolu koji je u oktobru 2019. zaključio sa predstavnicima kompanije “Velja voda lux“.

Njime je predviđeno da oni ustupe lokalnoj upravi parcelu od 2.947 kvadrata u centru grada, a da zauzvrat dobiju 4.891 kvadrata nedovršenog poslovno-stambenog prostora preko puta kompleksa TQ Plaza - ugrubo završenoj Lameli C, odnosno poslovno-stambene prostore u sivoj zoni, koji su oduzeti organizovanoj kriminalnoj grupi Svetozara Marovića.

Sjednica na čijem dnevnom redu je bila odluka o razmjeni nekretnina, odložena je do daljeg, nakon što je 11 odbornika iz redova Demokrata, Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije i Prave Crne Gore zatražilo odlaganje, nezadovljni načinom na koji gradom upravlja Carević.

Demokrate su predložile uoči sjednice da se na dnevni red uvrsti, kao pandan Carevićevoj odluci, i njihov predlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa, odnosno da se parcela tivatske firme u postupku eksproprijacije izuzme i pretvori u gradski park.

Demokrate od samoga početka insistiraju da je Carevićev protokol neprihvatljiv zbog sporne procjene kako parcele firme “Velja voda lux”, tako i poslovnih prostora u TQ Plaza.

Naime, protokolom je bilo predviđeno da tivatska kompanija postane vlasnik poslovno-stambenih prostora koji su procijenjeni na 6.685.527 eura, a Opštini će pripasti parcela koja je procijenjena na 6.188.700 eura.

Tivatska firma će razliku u vrijednosti od 496.827 eura uplatiti u opštinski budžet, piše u protokolu.

Procjenu nekretnina u TQ Plazi uradila je komisija Uprave za nekretnine, dok je zemlju firme “Velja voda Lux”, izvršio licencirani procjenjivač i sudski vještak Saša Zejak.

Demokrate su uz predlog odluke o utvrđivanju javnog interesa dostavili i procjenu parcele firme “Velja vode lux“, koja iznosi 1,65 miliona eura, četiri puta manje nego što je to uradio procjenitelj Zejak za potrebe protokola. Tivatska kompanija “Velja voda lux“ saopštila je da procjena vrijednosti njihove parcele u centru Budve, koju je na zahtjev odborničkog kluba Demokrata, sproveo procjenitelj koga je angažovao opštinski Sekretarijat za zaštitu imovine, nema nikakvu pravnu snagu, te da je nezakonito sprovedena.

Politički sukob na relaciji DF i Demokrate zbog slučaja lokaliteta Velja voda bukti još od od jula 2019.

Tada su Demokrate takođe predlagale da se donese odluka o utvrđivanju javnog interesa, nakon čega bi Opština eksproprisala parcelu i time spriječila da se na njoj izgradi šestospratni kondo hotel, što planira tivatska firma, koja čeka zeleno svjetlo glavnog državnog arhitekte za njihov projekat.

Odluka je tada skinuta sa dnevnog reda sjednice Skupštine opštine, jer je nijesu, osim Carevićevog DF-a, podržale ni opozicioni DPS, SD, ali i dva nezavisna odbornika Stevan Džaković i Goran Pejović.

Tada je došlo do krize vlasti u Budvi i oštrih međusobnih optuživanja. DF je smatrao da to nije pravi način da se zadrži parcela, jer bi se zemlja otimala od investitora, ali i da budžetom nijesu predviđena sredstva za eksproprijaciju, dok su Demokrate tvrdile da DF ponovo sarađuje sa DPS-om i da je njihov predlog pravi način da se zadrži zelena površina.

Glavni arhitekta priznao: Za gradnju se pita Opština

Glavni državni arhitekta Mirko Žižić prihvatio je zahtjev Sekretarijata za zaštitu imovine i priznao Opštini Budva svojstvo stranke u postupku izdavanja saglanosti na idejno rješenje budućeg kondo hotela sa pet zvjezdica, koji tivatska kompanija "Velja voda lux“ namjerava da gradi na parceli preko puta kompleksa TQ Plaza.

Nakon što je tivatska firma podnijela zahtjev Direktoratu glavnog državnog arhitekte Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, glavnom državnom arhitekti obratio se ispred Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva sekretar Nikola Plamenac, zahtijevajući da Opština dobije svojstvo stranke u upravnom postupku.

Plamenac, kadar Demokrata, upozorio je državnog arhitektu da budući šestospratni hotel nema riješen pristup u skladu sa planskim dokumentom, a nadležni organ Opštine Budva nije dao saglasnost na službenost prolaza.

Bonus video: