Kovačević: Za administraciju bez parazitiranja

“Pratimo gdje su preskočena asfaltiranja u skorašnjem periodu i pokušavamo da tu uvedemo princip jednakosti građana. Već sam imao sastanak sa ministrom poljoprivrede na kom smo dogovorili da u Nikšiću otvorimo Kuću poljoprivrede, što će biti jako značajan projekat za naše poljoprivrednike”, rekao je Kovačević.

17892 pregleda 849 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandic
Foto: Svetlana Mandic

Novi predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević poručio je da će se osloboditi parazitiranja u opštinskoj administraciji, kao zaostavštine Demokratske partije socijalista (DPS), ali i obećao da zaposlene neće dijeliti po partijskim knjižicama već samo na one koji rade i one koji ne rade. U razgovoru za “Vijesti” ističe da je stanje u Opštini onakvo kakvo su i pretpostavljali.

“Lokalna samouprava je prenatrpana, ali ima potencijala da se stanje racionalizuje u skladu sa standardima Evropske unije i da dobijemo jednu efikasnu lokalnu samoupravu.

Vrlo skoro, nakon što napravimo osnovne promjene, krenućemo u reviziju i znaćemo precizno stanje”, najavio je Kovačević koji je na izborima u Nikšiću u martu predvodio jednu od pobjedničkih koalicija - “Za budućnost Nikšića”.

Novu konstituenti vlasti u Nikšiću, pored koalicije “Za budućnost Nikšića” koja je osvojila 11 odborničkih mandata su i koalicija “Mir je naša nacija” sa deset mandata i iz čijih redova je predsjednik Skupštine Opštine Nemanja Vuković, i “Crno na bijelo” koja ima jedan odbornički mandat.

Iako je na funkciju predsjednika Opštine Nikšić izabran 10. maja i nova vlast još nije konstituisana u punom kapacitetu, Kovačević kaže da se sa radom već počelo.

“Pratimo gdje su preskočena asfaltiranja u skorašnjem periodu i pokušavamo da tu uvedemo princip jednakosti građana. Već sam imao sastanak sa ministrom poljoprivrede na kom smo dogovorili da u Nikšiću otvorimo Kuću poljoprivrede, što će biti jako značajan projekat za naše poljoprivrednike”, rekao je Kovačević.

Razgovarao je, kako kaže, sa radnicima Željezare, a razgovaraće i sa radnicima Metalca i Rudnika boksita.

“Prikupljamo ponude investitora i tražimo nove. Pravimo zasada skicu onoga što u budućem periodu treba uraditi. Što neki radnici iz same Opštine govore: ‘Ako se po jutru dan poznaje, imaćemo razloga za zadovoljstvo’”, kazao je Kovačević.

Navodi da je posjetio i Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis i uvjerio se u potencijale koji tamo postoje i na koje se i Opština može ugledati u budućem periodu, pogotovo kada osposobe Kancelariju za međunarodne projekte i saradnju.

Kovačević tvrdi da je princip efikasnosti princip raspodjele funkcija, na kome su pobjedničke koalicije zasnovale dogovor i najavio promjene u upravnim odborima i savjetima javnih preduzeća i ustanova kao i preduzeća čiji je vlasnik Opština. “Na ostalim mjestima gledaćemo da budu izabrani sposobni ljudi koji će nam pomoći da ispunimo naše izborne programe”, kazao je Kovačević. Uskoro će, kako je dodao, biti izabrani i njegovi prvi saradnici, ali ne želi da otkrije imena dok se ne riješe administrativne stvari oko njihovog dolaska na nove pozicije.

“I sam se nalazim u jednom prelaznom periodu iz Skupštine Crne Gore u Opštinu Nikšić i imam još obaveza koje u ovom roku do podnošenja ostavke na mjesto poslanika treba da odradim”, rekao je Kovačević.

Bonus video: