Bošnjak: Uvođenjem besplatnih udžbenika biće omogućeno siromašnoj djeci da se uključe u obrazovni sistem

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović je istakao da samo vraćaju djeci ono što im pripada, a da će se potruditi da dječiji dodatak bude obezbijeđen za svu djecu do 18. godine

35860 pregleda 66 reakcija 69 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Printscreen YouTube
Bošnjak, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 24.05.2021. 19:07h

Poslanici Skupštine Crne Gore završili su danas raspravu o uvođenju dječijeg dodatka za djecu do šest godina, besplatnih udžbenika i izmjeni Zakona o opštem obrazovanju, o kojima će se izjasniti naknadno.

Skupština nastavlja rad u utorak u podne.

Kako je pojasnila poslanica Pokreta za promjene (PzP) Branka Bošnjak uvođenjem besplatnih udžbenika biće omogućeno siromašnoj djeci da mogu da se uključe u obrazovni sistem.

Kako je pojasnio u ime predlagača parlamentarne većine poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović to je ispunjavanje predizbornih obećanja, a dogovoreno je da će biti usvojeno još nekoliko zakona, kojima bi se omogućio lakši život svim građanima u teškim vremenima.

On je kazao da predložene izmjene imaju za cilj su izjednače svu djecu do šeste godine, nezavisno od materijalnog stanja roditelja.

Bošnjak je istakla da će trebati vrijeme da se depolitizuje obrazovanje, a kritikovala je sadašnju opoziciju da su žmurili na brojne propuste u školama, da su polovina direktora članovi biračkih odbora.

Ona je, obraćajući se bivšem ministru prosvjete Damiru Šehoviću, kazala da su se u školama održavale političke promocije, dolazilo je do prebrojavanja po političkoj liniji, da su nadležni utvrđivali brojne nepravilnosti, ali da on kao nadležni ministar nije ništa učinio povodom toga.

Bošnjak je kritikovala premijera Krivokapića što je objedinio četiri resora.

Šehović je istakao da će i novim rješenjem sistem da bude politizovan i zapitao Bošnjak kako će to da spriječe, odnosno da ne dođe do toga da 1.000 ljudi ostane bez posla.

Jelušić je istakla da se mora raditi na depolitizaciji obrazovnog sistema i da se mora voditi računa da pomoćnike i direktore treba da evaluiraju roditelji i đaci i da je potrebno da se uradi obrazovna strategija.

Radunović: Vide se promjene na računima građana, uredne platiše mogu da uštede čitav jedan račun

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović je istakao da je to samo dio paketa, kako bi olakšali ionako tešku situaciju.

Istakao je da su željeli da taj dodatak bude 50, ali da su iz Vlade sugerisali da bi to bilo preveliko opterećenje, pa je odlučeno da taj iznos bude 30 eura.

“Ovo nije dovoljno, ali pošto Crna Gora nije bogata, ne može više. Zašto se ne odnosi na svu djecu. Odgovor je prost, nema novca”, naveo je Radunović.

Istakao je da su predložili da se poveća cijena rada, naknade za staračka domaćinstva.

“Samo u Elektroprivredi i CEDIS-u vide se promjene na računima građana. Uredne platiše mogu da uštede čitav jedan račun. Ova vlast će se odgovorno ponašati prema građanima i budžetu, dok god smo na vlasti”, naveo je Radunović.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović je istakao da samo vraćaju djeci ono što im pripada, a da će se potruditi da dječiji dodatak bude obezbijeđen za svu djecu do 18. godine.

“Korak po korak, dok god ne obezbijedimo jednake uslove za sve. Ovo je dokaz patriotizma, vraćanje dječijeg dodatka je naš patriotizam”, kazao je Bogdanović.

Bogdanović je istakao i da je ulaganje u obrazovanje obaveza i da to nije dnevno politička priča, već nešto mnogo iznad.

"To nije teret za budžet, već je to čast. Ovakav zakon šalje potpuno jasnu poruku djeci da su jednaki", naveo je Bogdanović.

On je istakao da se nadaju da će u budućnosti moći još više da pomognu osnovcima, da se ova vlast bori za svu djecu i da je prošlo vrijeme Zakona koji pogoduju samo nekima.

Poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak je istakla da je ovo samo jedan korak, ka tome da sva djeca dobiju dječiji dodatak i da se moramo boriti da smanjimo siromaštvo.

"Sjećam se perioda kada su djeca primala dječije dodatke i9 radujem se tome što će opet zaustavljati na ulici poštare da ih pitaju kada će njihova plata", navela je Bošnjak.

Bošnjak je istakla da se nada da će iduće godine sva djeca primati dječiji dodatak u Crnoj Gori.

Poslanik Crno na bijelo Miloš Konatar je istakao da je danas za njega lično, i za sve članove Građanskog pokreta URA, veoma važan dan.

"Mi se od 2016. borimo da sva djeca u Crnoj Gori primaju dječiji dodatak. Međšutim, u prethodnim sazivima Skupštine Crne Gore taj naš predlog nije mogao da se nađe ni na dnevnom redu. Morala je da se desi promjena vlasti da bi se ovo našlo na dnevnom redu", istakao je Konatar.

On je istakao da je to samo prvi korak, odnosno da je cilj da sva djeca primaju dječiji dodatak.

Poslanik Socijaledokrata Boris Mugoša smatra da su diskriminisana djeca od šeste do 18 godine, odnosno po starosti.

"Ovo je socijalno nepravedno rješenje", smatra Mugoša.

Poslanica Socijaledomkaratske partije (SDP) takođe smatra da je Zakon diskriminatorski, da ima mnogo porodica čija djeca imaju više od šest godina, a na granici su siromaštva, tako da im je potrebniji dječiji dodatak.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović je naveo da pozdravljaju uvođenje dječijeg dodtaka i da će podržati taj predlog, ali da takođe smatra da su pojedine odredbe sporne i da bi trebalo raditi na dopuni.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović je istakao da bi se usvajanjem Zakona, omogućilo uvođenje dječijeg dodatka za svu djecu predškolskog uzrasta, kao i povećanje za mališane korisnike materijalnog obezbjeđenja za 44 na 64 eura.

Kako je naveo taj broj djece u Crnoj Gori je oko 40 000.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je istakao da je današnji dan veoma važan, jer pokazuje koja je razlika sadašnje vlasti od bivše.

"Svi bi mi voljeli da taj dječiji dodatak primaju sva djeca, ali ovo je zbog teške ekonomske situacije, trenutno moguće za djecu do šeste godine", kazao je Milačić.

On je istakao da će se danas raspravlati i o dopuni Zakona o osnovnom obrazovanju, a kojim će biti uvedeno da svi osnovci imaju besplatne udžbenike.

"Radimo punom parom u onom smjeru koji je njavažniji, a to je povećanje standarda građana", naveo je Milačić.

On ne spori da su zakoni mogli da budu bolji, ali da su u ovom trenutku najbolji, a da je DPS radio samo u korist djece njihovih funkcionera.

Poslanik SD Boris Mugoša je istakao da je zaštitnik ljudskih prava je u svom mišljenju, a koje je dostavljeno Skupštini, ocijenio da su pojedine odredbe Predloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, nisu u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je istakao da je nemoguće staviti svu djecu u isti koš, a da je prethodna vlast imala vremena da usvoji da se ponovo uvede dječiji dodatak, ali da im to za vrijeme njihove vladavine nije padalo na um.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović je istakao da je uvođenje besplatnih udžbenika dobar potez i da će taj predlog Zakona podržati.

Međutim, Šehović je kritikovao predložene izmjene Zakona o opštem obrazovanju, navodeći da će doći do urušavanja institucija i građanske Crne Gore.

Bonus video: