Zeković: Neprihvatljivo da pravo na dječiji dodatak ostvaruje samo troje djece u porodici

"Država ne treba da bračnim parovima planira porodicu i određuje broj djece, ali ni da diskrimiše brojnije porodice samo po osnovu činjenice da imaju veći broj djece, već ovo pravo mora biti omogućeno svoj djeci iz porodice koja ispunjavaju uslove"

4212 pregleda 15 komentar(a)
Zeković, Foto: SDP
Zeković, Foto: SDP

Na Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, Socijaldemokratska partija (SDP) je amandmanski djelovala kako bi uvođenje dječijeg dodatka učinila pravednijim i usklađenim sa zakonima koji regulišu ovu oblast, navodi Bojan Zeković, potpredsjednik SDP.

On dodaje kako se amandmanima SDP-a predlaže promjena odredbe koja uskraćuje djeci pravo na dječiji dodatak nakon navršene šeste godine, jer je kako ističe dječiji dodatak realno potrebniji tokom trajanja obrazovanja djeteta, jer su u tom periodu i obaveze veće.

"Nedopustivo je da diskriminišemo djecu samo zato što imaju veći broj braće ili sestara odnosno navršetkom šeste godine, što je predviđeno postojećim zakonskim predlogom", navodi Zeković.

Iz SDP smatraju da djeci roditelja koji imaju "za naše prilike izrazito visoke prihode" ova nadoknada nije potrebna i da je pravednije taj novac usmjeriti onima kojima je neophodan.

"Podsjećamo i mišljenje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda koji je ukazao na diskriminatorske odredbe ocjenjujući da ih treba izmijeniti, odnosno uskladiti sa važećim propisima na način da se otkloni suštinska nejednakost prema različitim uzrasnim dobima djece, odnosno broju djece u porodici".

Zeković dodaje kako je za njih neprihvatljivo da pravo na dječiji dodatak ostvaruje samo troje djece u porodici.

"Država ne treba da bračnim parovima planira porodicu i određuje broj djece, ali ni da diskrimiše brojnije porodice samo po osnovu činjenice da imaju veći broj djece, već ovo pravo mora biti omogućeno svoj djeci iz porodice koja ispunjavaju uslove", kazao je.

Zeković ističe kako javno nije prezentovan niti jedan argument koji bi opravdao ukidanja dječijeg dodatka navršetkom šeste godine, "odnosno ukidao dječiji dodatak onoj djeci koja imaju troje braće i sestara".

"Nijesmo predlagali uvećanje iznosa dječjeg dodatka, cijeneći stanje javnih finansija, ali smatramo da je raspodjela kakvu predlažemo mnogo bolja, pravednija i socijalno odgovornija", zaklučio je.

Bonus video: