Komšić: Smjenom vlasti u Crnoj Gori nije došlo do promjene odnosa između Crne Gore i BiH

"Odnosi dvije zemlje su primjer kako bi dvije Vlade trebalo da sarađuju. Vaša posjeta uvjeriće sve u BiH u dobre međususjedske odnose", kazao je Komšić

22217 pregleda 14 komentar(a)
Dodik, Krivokapić, Komšić i Džaferović, Foto: Vlada Crne Gore
Dodik, Krivokapić, Komšić i Džaferović, Foto: Vlada Crne Gore

Smjenom vlasti u Crnoj Gori nije došlo do promjene odnosa između Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH), saopštio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić.

Kako je saopšteno ji Vlade Crne Gore, premijer Zdrvko Krivokapić se u okviru zvanične posjete BiH sastao danas sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Miloradom Dodikom i članovima Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

"Odnosi dvije zemlje su primjer kako bi dvije Vlade trebalo da sarađuju. Vaša posjeta uvjeriće sve u BiH u dobre međususjedske odnose", kazao je Komšić

U saopštenju se navodi da je Krivokapić informisao sagovornike o statusu pregovaračkog procesa i izrazio opredjeljenost Vlade Crne Gore, da kao prijatelj i susjed pruži ekspertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći BiH u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende.

"Kada je u pitanju naše članstvo u Evropskoj uniji (EU), mi nemamo alternativu i ne tražimo je. Uvjereni smo da je budućnost i Crne Gore i svih zemalja regiona izvjesna u evropskoj porodici naroda", istakao je Krivokapić.

On je poručio da je energetika razvojna šansa Crne Gore, ali i BiH.

"To je naš potencijal, koji nije iskorišćen", rekao je Krivokapić.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da je Dodik izrazio zadovoljstvo ponovnim susretom sa predsjednikom Vlade Crne Gore i ocijenio da je posjeta Krivokapić BiH dobra prilika za nastavak razgovora koji su protekle sedmice vođeni na marginama Delfi foruma u Atini.

On je istakao da žele da imaju dobre odnose sa Crnom Gorom i da poštuju demokratsku promjenu vlasti, te da daju punu podršku novoj Vladi na putu ka EU.

"BiH ima konsenzus za kandidaturu za pregovore za članstvo u EU i nema partije niti građanina koji je protiv ulaska BiH u EU", poručio je Dodik.

Dodik je kazao da je borba sa pandemijom COVID-19 važan proces, te da je vakcinacija jedini način za suzbijanje iste, kao i za jačanje stabilnosti sistema.

Džaferović je kazao da je posjeta Krivokapića BiH dobronamjerna, te da bi trebalo unaprijediti bilateralnu saradnju u oblasti infrastrukture, ekonomije, kulture.

On je saopštio da trgovinska razmjena između dvije zemlje nije velika, i da jedna drugoj mogu da ponude mnogo više.

Džaferović je kazao i da je hidropotencijal kojim raspolažu obje države izuzetno bogat, istakavši da je neophodno naći rješenje za saradnju kako Crne Gore i BiH, tako i cijelog regiona.

On je poručio da vidi budućnost zemalja Zapadnog Balkana u EU.

"Mi smo riješili odnos granica sa Crnom Gorom poštujuci međunarodno pravo i želimo da sa ostalim susjedima riješimo pitanje granica kako smo riješili sa Crnom Gorom", kazao je Džaferović.

U saopštenju Vlade Crne Gore piše da su sagovornici saglasni da su intenzitet i dinamika sastanaka na najvišem nivou u regionu, signal međunarodnoj zajednici da u zemljama Zapadnog Balkana imaju pouzdane partnere koji dijalogom i saradnjom rješavaju pitanja od obostranog značaja.

"Dijalog je pravi put za stabilnost i evropsku budućnost svih zemalja regiona", zaključeno je na sastanku.

Bonus video: