Medojević traži kontrolno saslušanje Krivokapića, Brđanina, Vukšića i Damjanovića: Nastavljen šverc cigareta

Medojević je u obrazloženju naveo da je šverc cigareta preko Luke Bar nastavljen nakon par mjeseci pregovora sa novom Vladom

12232 pregleda 52 reakcija 53 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

Poslanik Pokreta za promjene Nebojša Medojević uputio je Odboru za odbranu i bezbjednost inicijativu za kontrolno saslušanje predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, v.d. direktora Uprave policije Zorana Brđanina, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića i direktora Uprave prihoda i carine Aleksandra Damjanovića.

Povod za saslušanje je, kako navodi, ponovno pokretanja posla sa tranzitom cigareta preko Luke Bar i crnom tržištu cigareta u Crnoj Gori.

Medojević u dopisu predsjedniku ovog Odbora Milanu Kneževiću navodi da je samo u januaru kroz ilegalne tokove u Crnoj Gori prodato 27,4 tone cigareta.iz čega proizilazi da je državni budžet oštećen za između 7,5 i 8,5 miliona eura samo za jedan mjesec.

"Na ulicama se prodaju brendovi Trokadero, FM, Manchester, Merilyn, Corset i slični proizvodi bez akciznih markica. Nakon 2-3 mjeseca pregovora starih DPS švercera sa novom Vladom, prošle nedjelje je nastavljen šverc cigareta preko Luke Bar (tzv tranzit), dominantno preko Albanije i Kosova i Metohije. Odobrenje da će šverc ići bez problema i sa logističkom podrškom državnih organa dali su premijer, ministar finasija (Milojko Spajić) i šef ANB-a", tvrdi Medojević.

On u obrazloženju dodaje da su cijene cigareta za kupce van Crne Gore porasle od 50 do 100 eura po paketu, "zbog učešća nove vlasti, koja svoje interese i profite štite preko svog tajkuna sa pozamašnim iskustvomo ovom švercom iz 90-tih."

"Parlament mora pod hitno da iskoristi svoje kapacitete godine da spriječi kriminalizaciju i ove Vlade, ćutanje i zabijanje glave u pijesak nije rješenje. Imajući u vidu značaj predložene inicijative i političke konsekvence, cijenim da sjednica Odbora treba da bude otvorena za javnost", zaključio je Medojević.

Bonus video: