Krivokapić – Linde: Potvrđena liderska pozicija Crne Gore u pregovorima sa EU

Dijalog sa Venecijanskom komisijom pokazao je zrelost svih državnih aktera u Crnoj Gori odabiru načina za rješavanje zastoja u reviziji tužilačkih zakona, istakla je švedska ministarka

5276 pregleda 9 komentar(a)
Linde i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Linde i Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Dijalog sa Venecijanskom komisijom pokazao je zrelost svih državnih aktera u Crnoj Gori u odabiru načina za rješavanje zastoja u reviziji tužilačkih zakona, kazala je ministarka vanjskih poslova Švedske An Linde, kako je saopšteno iz Vlade.

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić upriličio je radnu večeru povodom posjete ministarke, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Crnog Gori, u okviru švedskog predsjedavanja Organizacijom za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS).

Krivokapić je, kako navode iz Vlade, iskoristio priliku da sa ministarkom Linde podijeli utiske o najvažnijim dosadašnjim rezultatima u realizaciji prioriteta koji su dio agende švedskog predsjedavanja. To se, prvenstveno, odnosi na odbranu evropskog bezbjednosnog poretka, promociju sveobuhvatnog bezbjednosnog koncepta OEBS-a, sa posebnim naglaskom na ljudska prava, demokratiju i rodnu ravnopravnost, kao i na doprinos u rješavanju konflikata u OEBS-ovom regionu.

Sagovornici su se saglasili da OEBS ima jedinstvenu vrijednost kao organizacija, čiji je zadatak prevencija konflikata i izgradnja povjerenja i saradnje među zemljama članicama, te da će Crna Gora, svojim aktivnostima u okviru Organizacije, nastaviti da doprinosi što uspješnijoj realizaciji i implementaciji projekata od obostranog interesa.

Premijer je sagovornici zahvalio, kako navode iz Vlade, na veoma svrsishodnoj i konkretnoj saradnji koju Crna Gora ima sa Misijom OEBS u Podgorici, apostrofirajući važnost daljeg napredovanja u ključnim reformskim projektima koje Vlada trenutno sprovodi. To se, dodaj se, prije svega odnosi na reformu izbornog zakonodavstva, unaprjeđenje demokratskih procesa, vladavine prava, slobode medija i rodnu ravnopravnost.

Linde radni sastanak
foto: Vlada Crne Gore

Iz Vlade su saopštili da je ministarka Linde posebno pohvalila uspješnu, demokratsku tranziciju vlasti nakon izbora u avgustu prošle godine, za koje je naglasila da su protekli u veoma dobroj atmosferi.

"Istakla je da je dijalog sa Venecijanskom komisijom pokazao zrelost svih državnih aktera u odabiru načina za rješavanje zastoja u reviziji tužilačkih zakona. Ministarka Linde je procijenila da je ovo pokazatelj spremnosti Vlade da vodi otvoren i transparentan proces u donošenju novih ili inoviranih zakonskih rješenja, uz poziv za dijalog svim zainteresovanim političkim grupacijama u Parlamentu. Potvrdila je da se na ovaj način još jednom afirmativno ocjenjuje i potvrđuje liderska pozicija Crne Gore u pregovorima sa EU, apostrofirajući podršku našem primarnom vanjskopolitičkom prioritetu - da budemo prva naredna članica EU", navodi se u saopštenju.

Osvrnuvši se na borbu sa pandemijom Kovida-19, Linde je pohvalila napore Vlade Crne Gore u kontekstu procesa imunizacije građana, rekavši da je trend opadanja broja oboljelih u čitavom svijetu evidentan. "To nas, kako je naglasila, učvršćuje u nadi da će se epidemiološka situacija uskoro normalizovati, što će rasteretiti zdravstveni sistem i stvoriti potrebne preduslove za obnovu ekonomije," dodaju iz Vlade.

Radnoj večeri, pored premijera Krivokapića, prisustvovali su i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Bonus video: