Ćalović Marković: Mjere iz trećeg paketa korišćene u političke svrhe, funkcioneri nove vlasti daju obećanja

Ćalović Marković tvrdi da su mjere iz trećeg paketa pomoći privredi korišćene u političke svrhe. "Imamo dokaze za to, vladajuća partija ih je promovisala kao svoje mjere", kazala je ona

58680 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Nikola Dragaš
Sa konferencije, Foto: Nikola Dragaš
Ažurirano: 26.05.2021. 18:57h

Svi izborni procesu do sada bili su neravnopravni, a prostora za napredak u oblasti finansiranja političkih partija i izbornih kampanja ima napretek, kako bi svi politički subjekti bili dovedeni u ravnopravan položaj, rekao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Šef parlamenta to je kazao na Konferenciji o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja koju organizuje Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS)

Kazao je da neravnopravnosti proteklih izbornih procesa svjedoče neke od afera, poput afere "Koverta". "Akteri afera ne da nisu kažnjeni, nego su neki i nagrađeni. Zato je ključ u vladavini prava i jačanju institucija. Treba nam sistem u kojem neće biti vreća u politici i kampanjama," rekao je Bečić.

Kazao je da jedna od radnih grupa skupštinskog Odbora za reformu izbornog zakonodavstva ima zadatak da utvrdi Predlog zakona o finansiranju pollitičkih subjekata i izbornih kampanja.

"Nije realno da će Odbor završiti rad do 30. juna, kako smo definisali, već ćemo biti prinuđeni da produžimo rok. Aktuelni bojkot parlamenta neće značajno usporiti rad na proklamovanim zadacima", kazao je Bečić.

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, poručila je da je transparentnost u finansiranju partija i predizbornih kampanja jedan od temelja agende EU kad je riječ o borbi protiv korupcije.

Kazala je da EU tu oblast vrlo pažljivo prati u kontelstu pregovora sa Crnom Gorom, te da Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) tek treba da pokaže proaktivan pristup u svim oblastima koje spadaju u njenu nadležnost.

Ambasador Njemačke Robert Veber kazao je da finansiranje partija ima veze s demokratijom, ali i transparentnošću i borbom protiv korupcije, te da će Njemačka nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori po tom pitanju.

"Ovdje se radi o jednom potpuno legitimnom aspektu u kojem partije dobijaju podršku. S druge strane, ova oblast ima aspekt u kojem finansijski moćne institucije i pojedinci mogu da utiču na finansiranje politike. ASK treba da ojača i unaprijedi svoj rad. Mi kao EU treba da podržimo unaprjeđenje rada te institucije. Nadam se da ćemo dobiti impils za debatu partija o finansiranju političkih stranaka", kazao je Veber.

Zamjenik britanske ambasadorke Stiv Arik kazao je da podaci MANS-a pokazuju gdje postoje pravne praznine u ovoj oblasti.

"Očekujem da će partije adresirati ove nedostatke kroz Odbor za reformu izbornog zakonodavstva i pokazati da mogu da učestvuju na izborima uz puno poštovanje zakona".

Ćalović Marković: Mjere iz trećeg paketa pomoći privredi korišćene u političke svrhe

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković kazala je da su svaki novi izbori nosili nove političke krize.

"U svakom ciklusu vidimo nove načine i širenje starih praksi. Na ovim izborima imali smo vatrogasce koji su donirali nekolilo plata partijama i funkcionere partija koji nisu mogli da skupe novac koji su donirali partijama. Firma s Kipra bila jedan od dobavljača u kampanji."

Rekla je da ta firma nikada nije predala finansijski izvještaj o svom poslovanju.

MANS konferencija
foto: Nikola Dragaš

Rekla je da su partije i dalje nastavile da prikrivaju troškove terenske kampanje.

"Imali smo aktivnu ulogu Crkve kao treće strane na ovim izborima. Crkva nije prekršila nijednu odredbu, ali nam je ova situacija pokazala da to može biti iskorišćeno od nekih drugih strana."

Ćalović Marković tvrdi i da su mjere bivše vlade iz trećeg paketa pomoći privredi korišćene u političke svrhe.

"Imamo dokaze za to, vladajuća partija ih je promovisala kao svoje mjere".

Istakla je da nastavlja da se koristi institucionalna prednost. "Imamo funkcionere nove vlasti koje idu u neke opštine i daju obećanja", dodala je Ćalović Marković.

Poručila je da je potrebno mijenjati rukovodstvo ASK-a. Jedan korak razriješiti članove i promijeniti zakon, ali je mnogo teži put da ti novi ljudi budu nezavisni, kazala je Ćalović Marković.

"Ne znamo gdje je pošlo 40 miliona iz budžetske rezerve", dodala je.

Konferencija je organizovana uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Britanske ambasade u Podgorici, te Njemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).

Konferenciju možete pratiti uživo i na našem portalu.

Bonus video: