Bečić: Očekujem da će Crna Gora do prve polovine 2023. ući u završnu fazu pregovaračkog procesa

On je upoznao Linde sa radom Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, navodeći da je zadovoljan nastavkom saradnje i spremnošću za pružanjem ekspertske podrške u unapređenju pravnog okvira u dijelu izbornog zakonodavstva i jačanja demokratskih standarda

3700 pregleda 4 komentar(a)
Linde i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Linde i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da očekuje da će Crna Gora, do preuzimanja švedskog predsjedavanja Evropskom unijom (EU) u prvoj polovini 2023. godine, postići konkretne rezultate u poglavljima 23 i 24, i ući u završnu fazu pregovaračkog procesa.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, danas razgovarao sa ministarkom vanjskih poslova Švedske i predsjedavajućom OEBS-u, An Linde.

Bečić je kazao da je Crna Gora posvećena multilateralnim principima, i konstatovao da je članstvo Crne Gore u EU ključni spoljnopolitički cilj.

On je upoznao Linde sa radom Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, navodeći da je zadovoljan nastavkom saradnje i spremnošću za pružanjem ekspertske podrške u unapređenju pravnog okvira u dijelu izbornog zakonodavstva i jačanja demokratskih standarda.

Bečić je kazao da očekuje da će Crna Gora, do preuzimanja švedskog predsjedavanja EU u prvoj polovini 2023. godine, postići konkretne rezultate u poglavljima 23 i 24, i da će ući u završnu fazu pregovaračkog procesa sa Unijom.

On je, kako je saopšteno, govorio i o plodotvornoj saradnji Skupštine sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, predstavljajući brojne projekte od značaja za jačanje transparentnosti, otvorenosti i javnosti rada zakonodavnog doma.

Linde je istakla važnost uspostavljanja otvorenog političkog međustranačkog dijaloga u cilju uspješnog sprovođenja neophodnih reformi.

Ona je iskazala spremnost pružanja ekspertize Crnoj Gori kao partneru od povjerenja i ohrabrila istrajan rad na promjenama koje će u konačnom doprinijeti bržoj integraciji Crne Gore u EU.

Linde je kazala da se prioriteti Misije OEBS-a za period 2020-2025, u velikom dijelu poklapaju sa prioritetima crnogorske Vlade.

Linde i Bečić na sastanku
Linde i Bečić na sastankufoto: Skupština Crne Gore

"U tom periodu planiramo da pružimo pomoć Skupštini, Državnoj izbornoj komisiji, kao i izgradnji slobodnog i otpornog medijskog pejzaža, uz reforme u oblasti bezbjednosti“, navela je Linde.

Sagovornici su, kako je saopšteno, razmijenili mišljenja o saradnji u oblasti turizma.

“Linde je podijelila uvjerenje da postoje veliki potencijali za povećanje broja švedskih turista u Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: