Ni gorivo za službena auta ne plaćaju iz džepa

U prva četiri mjeseca ove godine Skupština Crne Gore je potrošila skoro 10 hiljada eura za gorivo, odnosno 9.808,39 eura, što je za 338 eura više nego za isti period u 2020. Ta razlika može biti zasnovana i na cijeni goriva, koje su za taj period ove godine porasle u prosjeku za 30-40 centi po litru

49295 pregleda 676 reakcija 98 komentar(a)
Sjednica Skupštine Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Sjednica Skupštine Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Pored visokih poslaničkih plata koje se kreću i do 2.000 eura, poslanici novog saziva Skupštine nijesu se odricali privilegija pa mnogi od njih koriste službena vozila u koje i gorivo ne sipaju na svoj, već na račun državne kase.

To se vidi iz javno dostupnih podataka na sajtu parlamenta i iz odgovora “Vijestima” iz Službe za odnose s javnošću.

U prva četiri mjeseca ove godine Skupština Crne Gore je potrošila skoro 10 hiljada eura za gorivo, odnosno 9.808,39 eura, što je za 338 eura više nego za isti period u 2020. Ta razlika može biti zasnovana i na cijeni goriva, koje su za taj period ove godine porasle u prosjeku za 30-40 centi po litru.

Kartice za gorivo i službene automobile Skupštine koriste potpredsjednici Branka Bošnjak (PzP) i Strahinja Bulajić (Nova), koji nemaju ograničenja koliko mjesečno mogu da potroše a što piše u odgovoru iz parlamenta.

Povlastice službenog vozila i goriva imaju i predsjednici odbora: Miodrag Lekić (Demos), Momo Koprivica (Demokrate), Dragan Krapović (Demokrate), Milun Zogović (DNP), Jovan Jole Vučurović (Nova), Marko Kovačević (Nova), Branimir Gvozdenović (DPS). Kovačević je inače nedavno izabran za predsjednika Opštine Nikšić, ali parlament još nije konstatovao njegovu ostavku, niti ga zamijenio na mjestu predsjednika Zakonodavnog odbora.

Iz parlamenta su objasnili da na osnovu internog pravilnika i šefovi i stručni saradnici poslaničkih klubova imaju pravo na kartice za gorivo i službene automobile. Obje privilegije, na osnovu zvaničnih podataka, koriste: Slaven Radunović (Nova), Dragan Vukić (SNP), Raško Konjević (SDP), Boris Radović (Crno na bijelo), Nikola Zirojević (SD), Edin Lekić (Bošnjačka stranka) i Lidija Moračanin (DPS).

Predsjednici radnih tijela i šefovi klubova mjesečno imaju pravo da potroše na gorivo 120 eura, piše u odgovoru skupštinske Službe.

Pravo na kartice za gorivo i službeni automobil koristi i generalni sekretar Aleksandar Klarić i njegova zamjenica Milena Vuković Sekulović.

Potrošnja
Potrošnjafoto: Jasna Kalač

Pravilnikom je propisano da Klarić smije da potroši 150 eura, a zamjenik 30 eura manje.

U odgovoru najvišeg zakonodavnog doma “Vijestima” navodi se i da kartice za gorivo i službena vozila imaju šef obezbjeđenja predsjednika parlamenta Dejan Vukčević, kao i pet vozača Skupštine. Vozači, kako se navodi, imaju limit od 200 eura.

Pravo na besplatno gorivo i automobile ne koriste: Simonida Kordić (Nova), Milan Knežević (DNP), Vladimir Joković (SNP), Božena Jelušić i Srđan Pavićević (Crno na bijelo), Daliborka Pejović (DPS) i Maksim Vućinić (Radnička partija), kao ni Boris Bogdanović (Mir je naša nacija) i Branko Radulović (PzP).

BOGDANOVIČ I RADULOVIĆ SE ODREKLI PRIVILEGIJA
BOGDANOVIČ I RADULOVIĆ SE ODREKLI PRIVILEGIJAfoto: Savo Prelević

U odgovoru parlamenta navodi se i da samo kartice za gorivo koriste predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Damir Šehović (SD) i zamjenica generalnog sekretara Lidija Grdinić.

Pored kartica koje su dodijeljene korisnicima sa spiska, postoji i službena kartica za gorivo, limita 300 eura, koja se koristi samo u posebnim prilikama, a koje su to, nije objašnjeno.

Bulajić i Branka Bošnjak voze “audi”, Koprivica “golf”, a savjetnica DPS-a “opel”

Dva crna “audija” iz 2007. godine koriste Branka Bošnjak i Bulajić, a ona su ranije bila nezadužena. Aleksandar Klarić je isto vozilo nasljedio od prethodnika Aleksandra Jovićevića.

“Opel astru” iz 2015. koju je koristio šef kluba DPS-a Nikola Rakočević sada je zadužila Lidija Moračanin, savjetnica u klubu. Isto vozilo koje je bilo u obezbjeđenju Ivana Brajovića preuzeo je Slaven Radunović, koji je ranije vozio “seat” iz 2011. Njega sada zadužuje Radunovićev kolega Jovan Vučurović.

“Seat” iz 2011. sada koristi Milun Zogović, kao i nekada Ljuiđ Škrelja (DPS).

“Golf” iz 2010. vozi Momo Koprivica a ranije je Adrijan Vuksanović. Raško Konjević (SDP) ostao je dosljedan “Opelu”, dok je Marko Kovačević “reno” preuzeo od Milutina Đukanovića (Nova). “Golf” istih karakteristika Mersudina Gredića (bivši zamjenik generalnog sekretara) sada koristi Dragan Krapović.

Pet od 30 skupštinskih vozila je nezaduženo, pokazuju podaci iz tabele sa sajta.

Bonus video: