Đukanović opet podiže pseudo-patriotsku temperaturu

Lekić kaže da Đukanović zaboravlja da je ranije agresivno progonio i pristalice koncepta suverene Crne Gore. Iz MVP-a „Vijestima“ kazali da je apsolutno neprimjereno koristiti se crnogorskom nezavisnošću u smislu kriterijuma za diplomatsko predstavljanje

44343 pregleda 659 reakcija 73 komentar(a)
Đukanović, Foto: SAVO PRELEVIC
Đukanović, Foto: SAVO PRELEVIC

Izjavom da oni koji su bili protiv nezavisnosti Crne Gore nemaju moralno pravo da traže da budu njeni diplomatski predstavnici, predsjednik države Milo Đukanović prekršio je Ustav i fundamentalne principe ljudskih prava, ocijenio je poslanik Demosa i bivši diplomata, Miodrag Lekić.

On je „Vijestima“ kazao da Đukanović svojom izjavom ponovo podiže „pseudo-patriotske temperature“, nepromišljeno ugrožavajući osnovna prava građana koji poštuju zakone i plaćaju porez u Crnoj Gori.

„Za Đukanovića postoje građani prvog i drugog reda. On, pritom, zaboravlja da je ranije pravio selekciju obrnutog smjera – Đukanović potcjenjuje domaću javnost ako smatra da je zaboravljena činjenica da je u dužem periodu agresivno osuđivao i progonio pristalice koncepta suverene Crne Gore“, ističe Lekić, predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose koji saslušava kandiidate za ambasadore.

Crnogorski predsjednik rekao je prošle sedmice da je s Vladom i Ministarstvom vanjskih poslova (MVP) otpočeo razgovore o imenovanju novih ambasadora. Dostavljeni su mu, kako je pojasnio, predlozi za 18 diplomatskih predstavnika.

„Oko jednog broja njih smo se usaglasili. Oko drugog se nijesmo složili, a vjerujem da se oko jednog broja nećemo ni složiti. Ni u snu neću podržati bilo kojeg diplomatu koji je na bilo koji način ikad radio ili govorio protiv Crne Gore. Oni koji su bili protiv nezavisnosti Crne Gore, nemaju ni moralno pravo da traže da budu njeni predstavnici“, rekao je Đukanović.

Iz MVP-a su „Vijestima“ saopštili da ne dijele građane po tome koju su od dvije ponuđene opcije zaokružili na referendumu 21. maja 2006. godine.

„Crna Gora je država svih nas i na nju svi imamo jednako pravo – i oni koji su glasali za ’da’, kao i oni koji su glasali za ’ne’ – ali i jednaku obavezu. Podrazumijeva se da diplomatski predstavnik mora svoju zemlju predstavljati dostojno, zastupati njene interese na najbolji način, u skladu s onim što ona jeste – nezavisna, suverena i međunarodno priznata država Crna Gora“, naglasili su iz MVP-a, dodajući da Crna Gora nema luksuz da se odrekne nijednog čovjeka, bez obzira na njegov politički stav, nacionalnu i vjersku pripadnost.

Iz tog resora su naveli da je apsolutno neprimjereno koristiti se crnogorskom nezavisnošću u smislu kriterijuma za diplomatsko predstavljanje, a u kontekstu dnevno-političkih rasprava.

„Odabir diplomatskih predstavnika jedino je moguće sprovesti u skladu sa zakonom i kriterijumima koji su jasno definisini“, poručili su iz MVP-a.

Lekić kaže da jednako cijeni i one koji su 2006. glasali za nezavisnost Crne Gore i one koji su bili za neku vrstu federacije sa Srbijom.

Lekić
Lekićfoto: Luka Zeković

„I jedni i drugi su mislili dobro Crnoj Gori. To je bio politički i vrednosni stav koji sam izrekao 2013. kao predsjednički kandidat, a koji je sadržavao osnovu da nastavimo bez optuživanja i apsurdne, i po stabilnost države kontraproduktivne, proizvodnje izdajnika“, napominje on.

Sagovornik „Vijesti“ smatra da Đukanovićeva izjava, „u kojoj s lakoćem i vrlo intimno upotrebljava riječ moral“, ukazuje na, kako kaže, providan pokušaj nove političke kalkulacije.

„Partijski predsjednik države želi da se priključi i po mogućnosti stane na čelo opozicionog bloka koji nastoji da se konstituiše. U njemu sigurno ima i snaga koje svojim legitimnim idejama teže kredibilnom konstituisanju na javnoj sceni, pritom se distancirajući od teškog nasljeđa upravo Đukanovićevog sistema održive korupcije, klijentelizma i porodičnog bogaćenja“, podvlači on i dodaje da predstavnici nove vlasti, posebno u Vladi, ne treba da eventualno neadekvatnim potezima i izjavama omogućavaju privid Đukanovićeve borbe za državu i njene pravne vrijednosti.

Iz Demokrata su „Vijestima“ kazali da ovo nije prvi put da Đukanović iznosi ovakve ocjene.

„Slične stvari predsjednik Crne Gore radi još od devedesetih – svoj narod dijeli na izdajnike i patriote. Stvaranje kvazineprijatelja države bila je matrica po kojoj je DPS funkcionisao, a takođe i najbolji način da se zamaskira činjenica da se tom podjelom privilegovani bogate, a narod siromaši. Dok su pričali o domoljublju, domovina nam je propadala, a njihovi bankovni računi su napredovali. Interes partije čiji je predsjednik gospodin Đukanović ne poklapa se s interesima ovog društva“, smatraju oni.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) navode da je šef države svojom izjavom još jednom polovinu građana proglasio neprijeteljima i pokazao da nema namjeru da mijenja svoj stav kojim već deceniju i po dijeli društvo.

„Podsjećamo da je u periodu devedesetih godina Đukanović takođe bio za opstanak zajednice sa Srbijom, pa bismo mogli postaviti pitanje – da li je on imao moralno pravo da u više navrata obavlja najodgovornije funkcije u državi“, kažu iz SNP-a za naš list.

Poslanik GP URA, Miloš Konatar, ocijenio je u intervjuu „Vijestima“ da je Đukanovićeva izjava o kandidatima za ambasadore fašisoidna, te da crnogorski predsjednik njome nastavlja da produbljuje podjele.

„Očigledno je da je Đukanović kao političar ostao zarobljen u prošlosti, bez mogućnosti da shvati da je Crnoj Gori potrebno pomirenje i da naša zemlja ima budućnost samo kao građanska, ekološka i evropska“, poručio je Konatar.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Slaven Radunović, najavio je da će taj politički savez tražiti izjašnjenje Ustavnog suda i pokrenuti proceduru za opoziv Đukanovića.

„Ovo je najeksplicitniji vid kršenja ljudskih prava otkad je uvedeno višestranačje i vrhunac drskosti koji ne bi smio da se završi tako da Đukanović nastavi da obavlja funkciju“, naglasio je on.

Bonus video: