Potrebna promjena strategije, opozicija da nađe model saradnje

Marković ocijenio da je u Mojkovcu ostvaren najbolji politički rezultat DPS-a od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori
121 pregleda 89 komentar(a)
Mojkovac slavlje DPS, Foto: Zoran Đurić
Mojkovac slavlje DPS, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.11.2017. 07:18h

Rezultati lokalnih izbora u četiri opštine pokazali su da opozicija mora promijeniti strategiju i naći modele saradnje, smatraju u nevladinom sektoru. Demokratska partija sopcijalista (DPS) osvojila je apsolutnu vlast u Mojkovcu i Petnjici, dok će na Cetinju i u Tuzima morati da traži koalicione partnere.

Direktor CEMI-ja Zlatko Vujović smatra da opozicija mora naći model saradnje, navodeći da Demokrate moraju biti više spremne za neku vrstu kompromisa.

"Oni su u javnosti dosta podizali očekivanja, tako da široka javnost shvata da su doživjeli poraz, iako su izborni rezultati najvećim dijelom mjera njihove realne snage. Vidjećemo da li će rezultat uticati na konstruktivniju saradnju ove partije sa ostalim partijama tzv. građanske opozicije“, kazao je Vujović, upozoravajući da su incidenti na izborni dan pokazali radikalizaciju političke scene.

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić istakao je da bi liste trebalo da se prave spram političkog cilja, a ne sebičnih interesa sopstvenog rasta, što u konačno pjehom.

"Cetinje je opoziciji pokazalo, kao i nebrojeno puta do sada, koliko ih Dontova formula košta ukoliko ne razumiju njen mehanziam, ili im zaslijepljnost svojim interesima ne dozvoljava da to shvate", istakao je Raonić.

Premijer i zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Duško Marković kazao je da je njegova partija postigla dobar rezultat na lokalnim izborima u sve četiri opštine, ali da se posebno raduje ubjedljivoj pobjedi DPS-a u Mojkovcu.

"To je najbolji politički rezultat DPS-a od uvođenje višestranačja. Impresivna je izlaznost od više od 82 osto”, naglasio je premijer i istakao da to znači da su građani svojim glasom i opredjeljenjem poslali poruku kojim pravcem žele da se razvija Mojkovac i Crna Gora.

"To je najbolji odgovor na političku destrukciju i kompromitaciju političkog sistema koju smo imali priliku da vidimo u Mojkovcu od političke konkurencije. Još jedan kvalitetan odgovor na bojkot i politički parazitizam”, kazao je Marković, koji je juče u posebnom saopštenju čestitao pobjedu u Mojkovcu, navodeći da "rezultat govori sam za sebe".

Potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović rekao je da su rezultati izbora “potvrdili da SD ima najveći rast”.

Nosilac liste pokreta URA u Mojkovcu, Ivan Ašanin poručio je da DPS ima "341 glasački listić ucijenjenih ljudi", koji su morali biti označeni raznim flomasterima i bojama sa raznim oznakama.

"Da ne pričam kako ste se služili i lupanjem pečata na raznim krajevima glasačkog listića i u raznim okrenutim položajima”, poručio je Ašanin.

Iz Demokrata su poručili da je prekjuče bio najgori izborni dan u istoriji višepartijskog sistema u Crnoj Gori, navodeći da će biti upisan tamnim slovima kao dan kada je “Crna Gora kao država napravila nekoliko koraka unazad u Odnosu na demokratska i savremena društva”.

"Umjesto mirne i demokratske atmosfere kakva bi trebalo da postoji na izborni dan u civilizovanim državama, kod nas se repetiraju pištolji, demoliraju vozila, tuku i maltretiraju kandidati za odbornike i poslanici, desetine motornih vozila bez registarskih oznaka kruže gradovima, bilo je aktivirano na desetine organizovanih kriminalnih grupa, oformljeni punktovi za kupovinu ličnih karata na više lokacija”, saopšteno je iz partije Alekse Bečića.

Zbog napada na Banovića Demokrate zadržane u pritvoru

Kandidatu za odbornika Demokrata Mirku Boškoviću i Cetinjaninu V. J. određeno je zadržavanje u pritvoru od 72 sata zbog napada na člana izborne komisije i aktivistu DPS-a Iva Banovića.

"Nakon saslušanja kod nad ležnog tužioca u Osnovnom državnom tuži la štvu u Cetinju, određeno je zadržavanje do 72 sata. Osnovano se sumnja da je osumnjičeni V. J. izvršio krivična djela - teška tjelesna povreda i sprečavanje održavanja glasanja, a osumnjičeni M. B. krivično djelo - sprečavanje održavanja glasanja”, saopšeno je iz tužilaštva.

Bonus video: