Ponovo usvojen Zakon o državnom tužilaštvu

Za zakon je glasao 41 poslanik parlamentarne većine, dok opozicija nije prisustvovala glasanju

75986 pregleda 1443 reakcija 82 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 27.05.2021. 11:54h

Poslanici vladajuće većine ponovo su usvojili danas izmjene Zakona o državnom tužilaštvu.

Za zakon je glasao 41 poslanik parlamentarne većine, dok opozicija nije prisustvovala glasanju.

Poslanici su, na molbu poslanika Prave Marka Milačića, minutom ćutanja odali počast Dušku Jovanoviću, koji je na današnji dan prije 17 godina ubijen ispred redakcije "Dana", čiji je bio vlasnik i glavni urednik.

“Molim vas da to uradimo, da pokažemo da smo drugačiji od bivše vlasti, da na ovaj način kao cijela parlamentarna većina, pošaljemo poruku velikog pijeteta prema čovjeku koji je bio poslanik ovog visokog doma”, kazao je Milačić.

Zakon je 12. maja usvojila vladajuća većina, u odsustvu opozicije. Međutim, poslanici su se danas o njemu ponovo izjašnjavali, jer ga je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio parlamentu, koristeći ustavnu mogućnost, na ponovno odlučivanje.

Đukanović je, među razlozima za tu odluku, ukazao da je Državno tužilaštvo, shodno članu 134 Ustava, jedinstven i samostalan državni organ koji vrši poslove gonjenja učinilaca krivičnih djela i drugih kažnjivih djela koja se gone po službenoj dužnosti, a da samostalnost Državnog tužilaštva obezbjedjuje Tužilački savjet, kako to nalaže član 136 stav 1 Ustava Crne Gore.

Izmjenama Zakona je, između ostalog, predloženo da članovima sadašnjeg Tužilačkog savjeta prestaje mandat proglašenjem novog Tužilačkog savjeta (TS).

Novi TS bi odmah odredio i novog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Mandat članovima TS iz redova uglednih pravnika traje do 22. januara naredne godine. Izmjenama je predviđeno da se za vršioca dužnosti (v.d.)VDT-a mogu birati i iskusni pravnici van tužilaštva.

Bonus video: