Abazović sa ambasadorkom Portugala: Odlučni smo da dovršimo reformske procese

"Integracija Crne Gore u EU nema alternativu i mi taj proces želimo dovesti do kraja“

5959 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

„Crna Gora visoko vrednuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, koju je Evropska komisija još jednom potvrdila u svom predlogu nove metodologije pregovora“, naveo je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović prilikom sastanka sa nerezidentnom ambasadorkom Republike Portugal u Crnoj Gori, Nj. E. Marijom Viržinijom Mendes Da Silva Pinom.

"Poželivši dobrodošlicu Nj. E. Mendes da Silva Pina, Abazović je čestitao Portugalu na četvrtom predsjedavanju Savjetom EU i pozdravio prirotete Portugala, koji su u skladu sa razvojnim prioritetima EU i naše zemlje", navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, tokom sastanka, Abazović i ambasadorka Mendes da Silva Pina su se saglasili da postoji ogroman prostor za napredak saradnje između dvije zemlje u oblasti turizma, ekologije, odbrane, kulture i obrazovanja.

Iz Vlade ističu da je Abazović iskazao zahvalnost što je Portugal u toku prethodnih predsjedništava, kao i u aktuelnom, dosljedno promovisao politiku proširenja, istakavši da je veoma važno u promociji evropskih vrijednosti i politika na Zapadnom Balkanu.

„Crna Gora je jedina zemlja kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja i 3 privremeno zatvorila. Odlučni smo u namjeri da dovršimo reformske procese. Integracija Crne Gore u EU nema alternativu i mi taj proces želimo dovesti do kraja“, naznačio je tokom sastanka Abazović.

Iz Vlade su kazali da je Abazović naglasio da vladavina prava ostaje okosnica pregovaračkog procesa i naglasio da je Vlada Crne Gore apsolutno posvećena reformama u oblasti poglavlja 23 i 24, podsjetivši da su se u prethodnom periodu, u pomenutom procesu, obavljani intezivni razgovori sa Venecijanskom komisijom, koji su rezultirali novousvojenim izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu.

Bonus video: