Krivokapić: Mitrović ostaje ministar, bio je previše zbunjen i dao izjave kojima se smanjuje rejting Vladi

Na pitanje novinarke da li neko ko treba da se bori protiv nelegalne gradnje ima nelegalno sagrađen objekat treba da bude na čelu ministarstvu, Krivokapić je kazao da “ne može da zna svaku sitnicu".

49904 pregleda 834 reakcija 163 komentar(a)
Foto: Alisa Hajdarpašić
Foto: Alisa Hajdarpašić

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović ostaje na čelu tog resora uprkos njegovom lošem javnom nastupu i nelegalnom objektu kojeg je nedavno pripisao sinu.

Ovo je kazao premijer Zdravko Krivokapić u izjavi za medije nakon premijerskog sata.

On je dodao da je razgovor sa Mitrovićem obavio i da mu je obrazložen loš medijski nastup.

"Profesor Mitrović jako loše čuje, to je jedna jako ograničavajuća karakteristika, drugo vjerovatno je bio previše zbunjen, jer dao je nekoliko vrlo specifičnih izjava kojima na neki način minimiziraju rejting Vlade, jer ovu Vladu čine istaknuti eksperti i njegovo gostovanje kod uvaženog Petra Komnenića u emisiji "Načisto" je na neki način stvorilo sliku da ova Vlada nije ekpertska, ja vam garantujem da jeste i da to ćemo dokazati u sljedećem vremenskom periodu", rekao je Krivokapić.

Na pitanje novinarke da li smatra da je moralno da neko ko treba da se bori protiv nelegalne gradnje ima nelegalno sagrađen objekat, i da treba da bude na čelu ministarstva, Krivokapić je kazao da ne može "da jedan objekat posebno tretira u odnosu na druge, zato što se radi o jednom ministru", te da u Crnoj Gori ima na stotine hiljada nelagalno sagrađenih objekata.

"Vi sada govorite o jednom sukobu interesu koji je očigledan i koji je nekorektan, ali ja ne mogu za svaku sitnicu koja se dešava - u Crnoj Gori, ako sam ja dobro shvatio ima na stotine hiljada nelegalnih objekata, da jedan objekat posebno tretiram u odnosu na druge , zato što se radi o jednom ministru koji je u ovoj Vladi. Ja se nadam da povjerenje koje mu je dato iskazati na pravi način, da saglasnost koja je vezana za taj dio jednog projekta Cijevna-komerc u Bečićima, već na sljedećoj sjednici Vlade biti predmet teme kako je moguće da je neko dobio takavu saglasnost, to mene više brine, nego da li neko ima neku kuću i da li prepisao na sina ili majku", rekao je Krivokapić.

Govoreći o rekonstrukciji istakao je da su neke političke partije sa pravom nezadovoljne Vladom, koja je specifična i meritokratska, jer nemaju eksponirane predstavnike direktno u Vladi.

"Ne možete da pravite ustupke pojedinačno i u interesu jedne, ali ne i druge grupacije i mislim da u ovom trenutku ekpertska Vlada je lijek za sve, pogotovo što znam da predstavnici URA-e su od početka do kraja uvijek na istom stavu da je ekspertska Vlada jedino rješenje u ovom trenutku, a to je upravo i moj stav, ne pripadam URA-i samo podržavam takav stav", kazao je Krivokapić.

Dodao je da nije odustao od rekonstukcije, nego da razgovara i razmatra koji su to zahtjevi, kako ih realizovati, na koji način, sa kojim kapacitetima.

"Ovdje se prigovara sa svih strana, pa i danas ste čuli da ova Vlada ne valja, da nije ekpertska, da gospodin Spajić, koji je čak i jedan od najvećih eksperata u našoj Vladi, nije ekspert, on je neki đačić koji je trebao da radi na šalteru, mislim da je to ismijavanje koje je upućeno prema određenoj ličnosti i ne treba na taj način da zabavljamo narod. Izgubila se kultura dijaloga, svako može da izgovori laž. Uloga poslanika nije toliko zaštitnička da neko može da kaže i radi šta hoće ako to ne potvrđuje činjenicu ", kazao je Krivokapić.

Dodao je da već neko vrijeme se nude tri opcije, jedna je da on kao premijer podnese ostavku, druga je rekonstrukcija za koju je raspoložen, ali, kako tvrdi, ne po svaku cijenu i treća iniciranje glasanja povjerenja Vladi.

"Tvrdim podnijeti ostavku neću dok me ne smijene...Mislim da je rješenje problema stvoriti sve preduslove da se izborno zakonodavstvo unaprijedi, da po prvi put u istoriji Crne Gore imamo fer i poštene izbore. To je prvi preduslov, onda sam govorio o šest ciljeva, ja ne mogu da shvatim, da to ne mogu da budu ciljevi svih nas, ako to nije cilj svih nas, onda ja ne razumijem šta mi želimo, da li odnos između očekivanog i realizovanog, ako to predstavlja mjeru zadovoljstva... Naša težnja je da sve ono što građani očekuju ostvarimo, ali nikako ne možemo brzati i nepoštovati važaće zakone, pa da su makar, jer smo se tako opredijelili", zaključio je Krivokapić.

On je istakao da ne zna kada će se potpisati Temeljni ugovor između Vlade i Srpske pravoslavne crkve.

Bonus video: