Abazović: Postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje Crne Gore i Finske

Abazović i Lehdevirt razgovarali i o mogućnostima jačanja saradnje u oblasti turizma i ponovnog uspostavljanja čarter avio-linije Helsinki-Tivat

5288 pregleda 0 komentar(a)
Abazović i Lehdevirta, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade
Abazović i Lehdevirta, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade

Postoji veliki potencijal za unapređivanje saradnje u oblasti energetike između Crne Gore i Finske, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović tokom sastanka sa nerezidentnim ambasadorom Republike Finske u Crnoj Gori, Kimom Lehdevirtom.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, konstatovani su dobri i prijateljski bilateralni odnosi između dvije zemlje, koji su bazirani na principima otvorenosti, uz prostor za napredak u mnogim oblastima.

"Abazović je upoznao Lehdevirta sa značajno boljom epidemiološkom situacijom u zemlji i procesom masovne vakcinacije. On je takođe iskazao nadu da će Finska, u susret turističkoj sezoni, ukloniti našu državu sa liste visokorizičnih područja kao što je to nedavno učinila Njemačka", navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da su Abazović i Lehdevirt razgovarali i o mogućnostima jačanja saradnje u oblasti turizma i ponovnog uspostavljanja čarter avio-linije Helsinki-Tivat, koja bi kako kažu, dodatno doprinijela povećanju broja finskih turista u Crnoj Gori tokom ljetnje turističke sezone.

"Abazović je naveo da Crna Gora želi osnažiti ekonomsku saradnju, prvenstveno kroz privlačenje investicija iz Finske u Crnu Goru i povećanje robne razmjene. U tom smislu, on je govoreći o prirodnim potencijalima zemlje, naglasio značaj postojeće saradnje u oblasti energetike i obnovljivih izvora energije", saopštili su iz Vlade.

"Tokom sastanka sagovornici su razmijenili mišljenja o mogućnostima unaprjeđivanja saradnje u oblasti obrazivanja i pozdravili dosadašnju uspješnu saradnju Univerziteta Crne Gore i visokoobrazovnih ustanova iz Finske, kroz nekoliko evropskih programa saradnje i razmjene studenata", navodi se u saopštenju.

Bonus video: