Bojović: Premijer se ponaša neustavno, kao prezviter SPC-a

„Gospodin Krivokapić je očigledno postao jedna neprevaziđena rijaliti politička ličnost na Balkanu. Radi se o čovjeku koji je potpuno zanemario svoja ustavna ovlašćenja, koji je svoju funkciju sveo na lična vjerska osjećanja i koji se više ponaša kao prezviter SPC nego kao predsjednik Vlade Crne Gore“

9358 pregleda 19 komentar(a)
Sa tribine, Foto: Nikola Dragaš
Sa tribine, Foto: Nikola Dragaš

Iako sadržaj temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) nije objavljen, naslućujemo kakav će biti – kazao je danas član Savjeta Građanske inicijative (GI) „21. maj“, Rade Bojović.

On je na tribini tog pokreta „Pravna valjanost i posljedice potpisivanje temeljnog ugovora između SPC i Vlade Crne Gore“, saopštio da je ishod avgustovskih parlamentarnih izbora pokazao da je SPC na političkom zadatku u Crnoj Gori.

„Njen zadatak je u funkciji asimilatorskih i hegemonističkih ciljeva“, ocijenio je Bojović.

On je, komentarišući sinoćni sastanak premijera Zdravka Krivokapića s patrijarhom SPC Porfirijem u Beogradu, kazao da je premijer „raskošno nekompetentna ličnost“.

„Gospodin Krivokapić je očigledno postao jedna neprevaziđena rijaliti politička ličnost na Balkanu. Radi se o čovjeku koji je potpuno zanemario svoja ustavna ovlašćenja, koji je svoju funkciju sveo na lična vjerska osjećanja i koji se više ponaša kao prezviter SPC nego kao predsjednik Vlade Crne Gore“, istakao je Bojović.

On smatra da prisustvujemo urušavanju pravnog poretka, te da tome najveći doprinos daju Vlada i premijer.

„Ulazimo u fazu koja će tražiti ozbiljan i snažan odgovor državotvornih partija“, poručio je Bojović.

Njegov kolega iz Savjeta GI „21. maj“, Nebojša Batrićević, kazao je da se SPC Zakonom o slobodi vjeroispovijesti pokušava da uspostavi kao tradicionalna vjerska zajednica, što je, prema njegovim riječima, neistinito i besmisleno.

„Ona u Srbiji ima legalitet i legitimitet tek od 1929. godine. Crnogorska crkva postoji 500 godina prije toga, u slobodi čista“, dodao je on.

Istoričar Novak Adžić smatra da SPC nije subjekt međunarodnog prava. Riječ je, kaže on, o „importovanoj instituciji koja je nastala kao proizvod nasilne aneksije i okupacije Crne Gore 1918. godine“.

„Dakle, SPC nije tradicionalna crkva“, podvukao je on.

Član Savjeta GI „21. maj“ je na konferenciji rekao da je najveći broj mitropolita u Crnoj Gori, „nakon ukidanja Crnogorske pravoslavne crkve, postavljao Beograd svojom suverenom voljom, i da za to nije pitao Crnu Goru“.

„Protiv sam zaključenja temeljnog ugovora sa SPC, jer ga smatram ništavnim pravnim aktom. Vlada želi da legalizuje uzurpatorsku instituciju. Ne znamo sadržaj ugovora, ali znamo intenciju. Postojeća monopolska situacija SPC u Crnoj Gori se želi učvrstiti“, poručio je Adžić, dodajući da će temeljni ugovor, nakon što se potpiše, biti podložan reviziji.

„Potpuno je otvorena mogućnost da neka nova politička garnitura jednostrano raskine ovaj ugovor“, napominje on.

Bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava i član Savjeta GI, Nebojša Vučinić, kazao je da temeljni ugovor nije međunarodno-pravni ugovor, već da je riječ o transnacionalnom ugovoru koji sadrži elemente inostranosti.

„Ne znamo ništa o sadržaju temeljnog ugovora i bojim se da nećemo znati ni nakon potpisivanja. Ovo je jedna veoma ’transparentna’ i ’demokratična’ procedura nove vlasti. Mogu nastupiti nesagledive posljedice po pravno-politički i ustavno-pravni sistem vrijednosti u Crnoj Gori“, smatra on i dodaje da se temeljni ugovor u svakom momentu može proglasiti ništavnim.

Pravnik i član Savjeta GI, Nikola Belada, ocijenio je da je SPC nepostojeći pravni subjekt. On kaže da SPC želi da potpiše temeljni ugovor iz dva razloga.

„SPC želi da uđe u pravni promet i da se proglasi tradicionalnom crkvom, iako ima kontinuitet tek od 1929. godine“, naveo je on, poručujući da temeljni ugovor služi i tome da se SPC abolira za nelegalne radove na crnogorskim spomenicima kulture.

Bonus video: