Kordić: Dijaspora značajan posrednik u približavanju Evropskoj uniji

Kordić je navela i Konferenciju o budućnosti Evrope, platformu na kojoj bi se elektronskim putem omogućilo i dijaspori da daje svoje mišljenje

1518 pregleda 0 komentar(a)
Kordić i Hadžić, Foto: uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima
Kordić i Hadžić, Foto: uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima

Crnogorska populacija koja studira u inostranstvu je potencijalno značajan posrednik u približavanju Evropskoj uniji i njenim vrijednostima, kazala je glavnom pregovaračicom za pristupanje Crne Gore Evropskoj Uniji Zorka Kordić.

U saopštenju Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima se navodi da se Kordić u četvrtak 27. maja, sastala sa VD direktorom Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima Seidom Hadžićem u prostorijama Kancelarije za evropske integracije.

"Glavna tema susreta bila je usmjerena na mogućnosti aktivnog uključivanja naše dijaspore u promociju procesa integracija Crne Gore u EU, kao i o modalitetima snažnije saradnje izmedju Kancelarije za evropske integracije i Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave su kazali da je Hadžić upoznao Kordić sa planiranim aktivnostima Uprave i istakao da ima potencijal koji bi mogao umnogome doprinijeti Crnoj Gori u pregovorima sa Evropskom Unijom u njenom procesu integracije.

"Hadžić je predložio i mogućnost formiranja tijela koje bi sačinjavali predstavnici Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima i Kancelarije za evropske integracije, kako bi unaprijedili djelovanje obije institucije i omogućili aktivniju ulogu dijaspore u procesu evropskih integracija Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, Kordić je navela i Konferenciju o budućnosti Evrope, platformu na kojoj bi se elektronskim putem omogućilo i dijaspori da daje svoje mišljenje.

"Ova konferencija predstavlja jedinstvenu priliku za sve građane Evrope time što mogu preko ove platforme da podijele svoju viziju budućnosti Evrope, jer se očekuje da će se do proljeća 2022. godine u okviru konferencije donijeti zaključci i pružiti se smjernice za dalji razvoj EU", kazala je Kordić.

Iz Uprave su saopštili da je na sastanku istaknuto da bi u kontekstu Konferencije o budućnosti Evrope, trebalo podstaći mlade ljude, privrednike, univerzitetske profesore, istraživače i druge djelatnike da se uključe i ukažu na jasnu evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i Crne Gore.

"Prijave na onlajn platformi su dobrodošle od strane svih građana Crne Gore i dijaspore zastupljenoj na teritoriji Evrope, gdje mogu odabrati temu i dostaviti svoje mišljenje konferenciji, pri čemu će mladi imati centralnu ulogu u oblikovanju budućnosti evropskog projekta", navode iz Uprave.

Hadžić je, kako navode, predložio da se tokom ljeta tekuće godine, u okviru okruglog stola na predstojećoj manifestaciji Dani dijaspore otvara mogućnost vođenja razgovora na pomenutu temu potencijala dijaspore i pozvao je glavnu pregovaračicu Kordić da učestvuje na planiranom događaju.

Sastanku je prisustvovao i samostalni savjetnik u Upravi za saradnju sa dijasporom – iseljenicima Zoran Đukanović, koji je govorio o značaju zastupljenosti crnogorske dijaspore u zemljama Evropske Unije.

"Na kraju sastanka dogovoreno je da se zajednički analiziraju mogućnosti djelovanja prema našoj dijaspori u EU kao značajnom resursu koji može podstaći cjelokupni proces pregovora sa EU i bolje razumijevanje Crne Gore i njenih aspiracija za članstvo, od strane samih građana Unije", saopštavaju iz Uprave.

Bonus video: