Abazović: Nema problema da se ugovor potpiše, ali nema potrebe da se žuri i radi na prepad

"Država je odvojena od crkve, oni imaju svoj proces, autonoman i mi se radujemo što će Crna Gora dobiti novog mitropolita. Drugi proces je proces države i crkve koji treba da se zaokruži nakon Zakona o slobodi vjeroispovijesti potpisivanjem temeljnog ugovora", kaže Abazović

79441 pregleda 975 reakcija 144 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Vlada CG
Dritan Abazović, Foto: Vlada CG

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je TV Vijesti da je znao za sinoćnji odlazak premijera Zdravka Krivokapića u Beograd, ali i da mu je sugerisao da nema potrebe da se žuri sa potpisivanjem ugovora sa Srpskom pravoslanvom crkvom (SPC).

Iako nema problem s tim da ugovor sa SPC bude potpisan, Abazović ističe da ga prije toga treba analizirati i u njemu jasno zaštititi interese Crne Gore.

“Mi nemamo nikakav problem da se on potpiše, ali prije toga moramo da vidimo dokument, da ga izanaliziramo i da on bude u skladu sa svim standardima. To ne možemo da uradimo na neki brzinski način, da bi imali kvalitet. Ja ne mislim da treba na prepad potpisivati temeljne ugovore, drugo, da budem vrlo jasan interesi Crne Gore moraju biti u potpunosti zaštićeni, Crnu Goru niko neće ponižavati", dodao je Abazović.

Istakao je da nije bilo nikakvih drugih uslovljavanja.

"Država je odvojena od crkve, oni imaju svoj proces, autonoman i mi se radujemo što će Crna Gora dobiti novog mitropolita. Drugi proces je proces države i crkve koji treba da se zaokruži nakon Zakona o slobodi vjeroispovijesti potpisivanjem temeljnog ugovora", kaže Abazović.

Zaključio da povezivanje ta dva procesu nije u skladu sa dobrom demokratskom praksom i dobrim državničkim porukama.

Bonus video: